SAHABAT

Saturday, February 11, 2012

Love and Law

Assalamualaikum



Seringkali kita ade dengar yang cinta nie ade bermacam-macam maksud. dan mengikut deskripsi serta terjemahan bermacam-macam orang.baik lelaki atupun permpuan.tau tak sebab kenapa?yang penting itu aq tak pasti, so kena la banyak buat research.Ok aq nak cerita pasal 'bercinta tapi kena ikut law' .haa..macam rumit kan..bagi aq cinta tak perlukan law.sebab kalau ade law pun korang bukan ikut pun.law kat Malaysia pun ko tak boleh nak ikut lagi la nak ikut law cinta. Malaysia oh Malaysia.

Tapi satu benda je kalau korang boleh ikut, law yang memang akan memudaratkan duit poket korang, kebahagiaan korang, kebebasan korang dsb.Contohnya; buang sampah merata-rata, pastu kompaun, kompaun, kompaun..kalau nampak orang yang buang sampah tu tak pe la. kalau tak nampak. alamat sampah dah bertimbun-timbun tapi tak de orang pun yang pernah kena kompaun sebab buang sampah kat situ.so ramai ke orang yang buang dalam tong sampah, bayi pun orang buang merata.Oops!!..oke straight to main part.

tumblr
Cinta ber'law' nie bukanlah aq nak menentang tegahan-tegahan agama .maksud aq kat sini bukan lah law-law yang berunsurkan keagamaan, yang aq nak tekankan tentang law untuk mencintai seseorang, status terkini kau sebelum bercinta?, sudah berapa kali bercinta?, ada pengalaman ke tak ade?, bape kali 'break'?, pendapatan ko sebulan?, dah cukup umur ke belum?, ko dah jumpe mak bapak die ke?.etc.cuba korang bayangkan ape yang akan terjadi sekiranya kerajaan mengeluarkan law-law untuk orang yang nak bercinta, sama macam nak beli kereta.

1.Bercinta macam nak beli kereta,

"Salam encik, saya nak bercinta dengan Dhia la, boleh tak?"

"Salam..boleh kalau nak bercinta dengan Dhia.tapi boleh tunjuk slip gaji tak, kad pengenalan dan lesen".(yela nak bawak anak orang jalan-jalan nanti)..wakaka.

2.Kalau bercinta macam mintak kerja.

"Salam, encik saya dengar kat sini ada hati yang bernama Dhia yang masih kosong.saya ingat nak memohon untuk mengisi kekosongan tu la.boleh bagi saya chance tak?"

"Eh boleh-boleh, err tapi encik nie ade pengalaman bercinta tak?saya bukan ape kalau encik takde pengalaman susah la nak mengisi kekosongan hati Dhia tu."
hahahaha..



3.Bercinta macam langgar lampu isyarat merah,

"Encik mintak berhenti ditepi jalan ."

"Eh kenapa nie encik?"

"Eh! encik nie. buat-buat tak tau plaq, encik tadi dah langgar hati Dhia tadi. so saya kena saman encik la sebab telah membuat kesalahan bercinta."

"Oh damn!!saya mintak maaf encik, tapi tolong jangan saman saya.

"dah lambat, Law is law. "

4.Bercinta seperti join Armed Forces

"Ok sebelum kamu bercinta dengan Dhia, kamu akan diuji dari segi kecergasan mental dan fizikal, tahap IQ kamu, dan paling penting kamu mesti bersemangat tinggi dan jangan putus asa"

"Alamak, semua tu kena buat ke stap?"

"Yela, kalau kamu tak minat baik kamu berambus, tak de orang anta tepak sireh kat umah ko suh bercinta dengan Dhia nie."

"Arghhh!!!"

haduhh.susah nak bercinta camnie.lagi banyak cabaran ko tau!

Itu baru bab law-law kehidupan kat dunia yang aq relatekan dengan bercinta. cuba bayangkan pulak kalau bab-bab akhirat, hukum hudud bagi pesalah-pesalah yang menghancurkan cinta, yang mempermainkan cinta, tidak bercinta langsung, bercinta lebih dari sepuluh kali, bercinta dengan ramai orang, bercinta dengan bini orang.etc. dah aq tak nak merepek panjang-panjang

P/s: Ingat pada-Nya selalu, walaupun sekejap.

No comments:

Post a Comment

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...