SAHABAT

Monday, June 27, 2011

Learn how to manage people

Assalamualaikum.



Cerita kali nie aq nak story kat korang yang aq telah menjadi fasi kepada junior-junior yang baru masuk kat dalam U aq nie,tak banyak la sikit je, so then terpaksa la bekerja keras sikit sebab semua aktiviti kena involve bukan pe cuma nak menampakkan  penglibatan.So welcome to all juniors yang berjaya masuk ke UPNM nie sebab aq tau bukan senang nak apply U nie, kena ade macam-macam kabel pun ade. Tapi itu semestinya tekad dalam diri masing-masing la, so kalau korang nak korang kena la terima apa yang ada dalam U nie walaupun ia sedikit janggal bagi korang.

Oleh kerana kesibukkan yang tak berapa sebuk nie, masih sempat juga aq online tapi tak sempat nak update blog sebab kekadang tu malas dan takde idea yang masuk kat dalam pale hotak aq nie.So bile da ade kesempatan boleh la aq update la pukul 1.54 a.m nie.Aq tengok da makin maju dah rakan-rakan blogger aq skang nie, layout baru la, tambah follower la, post-post yang menarik dll. Bagi aq bagus la korang teruskan berblogging sebab kat sini je kite nak share ngan public.hahahaahaha..

Ok straight kat tajk k..Banyak juga benda yang kite dapat pelajari sebenarnya apabila kita menjadi seorang fasilitator walaupun dimana-mana organisasi sekalipun sebab korang juga kena belajar sebelum kite apply kat junior-junior nanti.So yang first skali konpem la kursus untuk korang sendiri untuk mendapatkan basic-basic seorang fasi, then baru la kita ada keberanian nak menghadap junior-junior baru.

Walaupun aq nie bergelar separuh fasi tapi aq puas melihat junior-junior yang boleh mengikut arahan dan nasihat. Bayangkan la kite kena cakap depan-depan dengan diorang, takkan kite nak tergagap-gagap..er..er...err..tak boleh camtu..yang penting yakin dan berani je(lagi-lagi ade junior-junior yang cun plaq an, so cover macho la)..hehehee..Perkara utama nya ialah korang kena belajar tuk manage diorang sepanjang orentasi nanti sebab diorang nie budak-bdak baru, banyak benda yang tak tahu, tah-tah diorang pun tak nak amek tau..hahaha...



Actually banyak la benda-benda positif yang kite boleh dapat sebenarnya, so sape yang tak pernah jadi fasi tu cube-cube la try k, sebab pelang camnie bkan senang nak dapat walapun kita terpaksa berkorban untuk tenaga dan masa tapi takpe la, hasilnya pn not bad nanti...Aq pun malas nak cite panjang nie, mata da ngantuk..muahahaha..

P/s: da nmpk sorang awek untuk disentap!!!

4 comments:

  1. tak penah jd fasi. sebab tak suke ckp kat depan. haha :)

    ReplyDelete
  2. x pandai xpe, yang pnting kite blaja..kalau x sampai bile2 kite xde keyakinan..x gitu?

    ReplyDelete
  3. hehe takot lah.lagi2 kalo nk kontrol budak2 besar. susah diorg nk dgr ckp.huhu

    ReplyDelete
  4. kekadang 2 ade gaq yang susah nak jage, tapi kalau kat sni sng je..

    ReplyDelete

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...