SAHABAT

Wednesday, March 30, 2011

Lihatlah aura dalam diri anda sendiri

Assalamualaikum..

Harinie aq nak kongsi maklumat berkaitan aura dalam badan kita..kalau korang dah bace try la buat..konpem!! Kalau korang nak tau sebenarnya ada beberapa hal penting yang berkaitan dengan aura manusia:
  • Aura manusia selalu berubah-ubah sesuai dengan kedewasaan keperibadian seseorang.
  • Aura manusia berwarna-warni sesuai dengan kepribadian dan kehidupan seseorang. Masing-masing warna aura menunjukkan keperibadian yang berbeza.
  • Panjang pendeknya aura dapat dikesan dengan pancaindera kulit mahupun dengan tongkat deteksi.
  • Aura seseorang dapat mempengaruhi mahupun dapat dipengaruhi oleh lingkungan sehingga dapat bertambah dan dapat berkurang kerana faktor lingkungan.

Seperti tubuh fizikal aura juga perlu di bersihkan selalu. Tubuh fizikal dan aura mempunyai hubungan yang amat rapat dimana , jika tangan kiri di hiris pisau maka secara automatiknya aura dibahagian tersebut akan 'koyak'. begitu juga tubuh fizikal, sebelum kita diserang penyakit fizikal ianya boleh dikesan pada aura apabila dilakukan scanning pada bahagian tersebut. Sebaik-baiknya jika sakit eloklah dirawat tubuh fizikal dan aura kita. Proses penyembuhan yang paling mudah ialah:
  • mandi bawah shower
  • mandi bawah air terjun
  • mandi menggunakan bau-bauan (minyak sandalwood)
  • bermeditasi
  • berendam dengan air garam yang berwarna oren
  • bersenam
  • dengar muzik yang tenang
Ada beberapa hal yang dapat dilakukan agar pancaran aura tetap cemerlang, diantaranya :
  • Makan makanan yang halal, baik dan tidak berlebihan.      
  • Olahraga/bersenam yang cukup dan teratur.
  • Memenuhi keperluan tubuh akan udara segar.
  • Istirahat dengan cukup, kurangkan rokok, alkohol dan ubat terlarang.
  • Mengurangi gerak hati, gerak pikir dan kegiatan-kegiatan yang buruk.
  • Mengurangi sikap hati yang kasar, mudah emosi dan memperbanyak rasa kasih sayang.
Sekarang, mari kita mulai latihan melihat aura. Sebelum melihat aura orang lain, ada beberapa urutan latihan yang harus dilakukan demi kesempurnaan hasil.hehe..chechk it out!!

1. Melihat Aura Dengan Jari Tangan
Carilah tembok yang berwarna putih, lalu duduklah dengan tenang pada jarak 1/2 meter dari tembok. Ambil nafas sebanyak mungkin dan tahan selama mungkin. Lakukan sebanyak 5 kali. Gosoklah kedua telapak tangan hingga terasa hangat. Lekapkan  masing-masing jari tangan kanan dan kiri saling berpasangan.
Letakkanlah kedua tangan yang masih berpasangan tadi 30 cm didepan mata dengan latar belakang tembok berwarna putih. Renggangkanlah perlahan-lahan kedua telapak tangan saling menjauh. Perhatikanlah, antara kedua hujung jari tadi akan mengeluarkan garis cahaya putih. Itulah aura yang memancar dari hujung
jari kita.

2. Melihat Aura Dengan Telapak Tangan
Tariklah nafas dan gosokkanlah kedua telapak tangan seperti pada cara No. 1. Lekapkan salah satu telapak tangan pada tembok yang berwarna putih. Tariklah nafas, tahan dan hembuskanlah. Lepaskan telapak tangan dari tembok Cuba lihat bekas telapak tangan yang tertinggal ditembok. Itulah aura yang memancar dari telapak tangan dan lama kelamaan akan larut dalam aura alam.

3. Melihat Aura Diri Sendiri
Letakkanlah cermin besar dihadapan kita. Duduklah dengan tenang dan buat satu latar belakang tembok berwarna putih dan penerangan berupa lampu neon.Tariklah nafas sebanyak mungkin dan tahanlah selama mungkin. Ulangilah sebanyak 5 kali. Tataplah bayangan diri kita yang ada dicermin. Pandangan mata diusahakan tidak melihat tubuh maupun bayangan tubuh, namun lihatlah batas tepian kepala dengan latar belakang tembok. Setelah pandangan mata kita terfokus, maka perlahan-lahan dari kepala dan bahu akan keluar cahaya aura
kita. Sinar yang pertama kali terlihat, biasanya berwarna putih. Putih ini biasanya bukan merupakan warna aura kita yang sesungguhnya, melainkan dari warna aura yang sesungguhnya. Tataplah terus sampai kita melihat warna lain yang tidak berubah. Setelah berhasil, mulailah untuk melihat aura orang lain.

4. Melihat Aura Orang Lain
Mintalah bantuan seseorang yang akan menjadi objek untuk berdiri didepan
tembok yang berwarna putih. Ulang cara yang dilakukan keatas diri anda tadi. Berdirilah lebih kurang 3 meter didepan objek. Fokuskanlah pandangan mata pada bahagian tepi kepala dan bahu objek. Perlahan-lahan akan keluar sinar aura dari tepi kepala objek. Fokuskanlah pandangan pada seluruh tepian tubuh objek, maka seluruh tubuh objek akan memancarkan warna
aura.

P/s: sekilas maklumat terencana dari scribd

Tuesday, March 29, 2011

professional was treated by professional


Kata orang kalau korang nak dilayan seperti seorang yang matang, so korang kena jadi seorang yang menatang matang, sebab semua yang kita lakukan tidak semestinya di sukai atau dibenci orang. Lain orang lain lah tanggapannya kerana setiap orang ade persepsi dan pemikiran yang berbeza...Tak kira la korang berumur berapa pun, maksud aq dalam lingkungan remaja ataupun dewasa mahupun kanak2, kalau korang boleh berfikiran secara matang, aq konpem tak kan ada orang akan mempersoalkan teknik pemikiran korang yang A tu..

Tak susah sebenarnya nak mematangkan diri sebab semuanya datang dari dalam kepala hotak kite sendiri, kalau yang jenis suka memain, tak serius dan takde decision making yang rational kompem susah nak fikir secara matang...betul x??

Actually aq nak tekankan pasal ke'professional'an nie sebab aq punye pemimpin besar selalu ingat kat kitorang sebab dia tau kitorang nie bukan budak kecik ag.Tapi harini kitorang dapat rasakan yang pemimpin itu mula merencanakan sesuatu yang kitorang tak tau apa yang bermain kat dalam pale hotak die tu..apa2 hal pun malas lah nak pikir bebanyak nie..Salam

P/s: serve it well

Sunday, March 27, 2011

Hari ahad yang membosankan

Assalamualaikum...


Happy Sunday to all that have wake up early morning to unleashed their Sunday well...kepada kapel2 yang merancang tuk berjumpa, dating or pegi tempat2 menarik, have fun k..dan tak lupa gaq kepada mak bapak- mak bapak yang merindukan anak mereka, rajin2 lah jenguk anak yang ter'penjara' di asrama, kolej or SBP ye..biasalah kalau ada duit bleh balik kampung kalau takde...kol parents la datang jenguk kat sini..tapi seyes aq rindu giler kat mak bapak aq...semoga mereka sentiasa bahagia dan sihat2 selalu..doakan anakmu disini selamat..cewahh!!!

Nie nak cite skit sepanjang hari ahad nie aq rasa yang nie agak bosan...agak la...aq rasa kalau aq berjalan kompem dah sampai KLCC dah nie...apa taknya..asyik dok ulang-alik je...sakit hati membe nie...aq dah rasa macam kuli dah kejap pegi situ...pegi sini...aq rasa nak suggest kat orang2 yang BMi terlebih tu, senang boleh turun berat badan selalu coz dah macam exercise dah nie..

Ish nak kuar tak leh, tapi kuar bilik bleh la...thehehe..actually banyak barang keperluan yang dah habis so, aq memang mengharaokan sesuatu bakal terjadi, tapi lain aq harap...lain aq dapat(aq rasa sape yang kenal aq tau la ape yang aq dapat) but nevermind, aq anggap senang je benda-benda nie..so takpe la kalau ada probleem sikit pun, semua tak perfect...maleh nak layan aihh!!!

And tak lupa juga, sory kat my lil sis coz i couldn't meet you today coz memang penat giler hari nie..rasa macam jauh jerk perjalanan hari nie..tunggu la masanya nanti ea..

P/S: dapat makan PIzza free hari nie...hahaha credit to akim and reena

Love As Arson

Rupa, stail tak penting...yang penting bakat!!hidup melayu.

Cerpen: Epik Cinta Maya

Epik 4

**********


Bagaikan pasangan yang bercinta..Lan dan Kira kerap kali berbalas mesej sehingga setiap hari apa saja yang Lan lakukan dia akan memberitahu Kira, sebegitu juga dengan Kira..mereka tetap tidak pernah jemu. semakin hari semakin berputik cinta dihat Lan, tetapi Lan tidak boleh menyatakan cintanya kerana dia tidak pernah bersemuka dengan Kira..dalam hatinya selalu berbisik

"alangkah baiknya kalau aku ada peluang untuk bertemu dengannya.."

Tetapi masa membataskan mereka, namun Lan tetap bersabar..lagipun Kira tidak pernah menyatakan bahawa dirinya mencintai Lan jauh sekali mesej2 yang berbaur kearah kecintaan..namun jauh disudut hati Lan mengatakan yang Kira mengharapkan sesuatu darinya..

Kira pula seakan tidak percaya bagaimana dia sendiri boleh mudah untuk bermesra dengan seorang lelaki yang belum pernah dikenalinya, padahal sebelum ini ada juga beberapa lelaki lain yang menguratnya..ramai stalker gaq la..Malah sebelum ini Kira perrnah berkapel dengan seorang lelaki yang sama tempat belajar dengannya, namun itu pun tidak lama kerana masing-masing mempunyai haluan dan citarasa sendiri.Kira merasakan bagaikan ada satu chemistry yang wujud antara dirinya dan Lan.

Percintaan sebegini memang bukan sesuatu yang diharapkan oleh Lan kerana Lan tahu kesudahannya..tapi Lan hanya mahu berkawan terlebih dahulu dan ingin mengenali hati dan diri Kira yang sebenarnya, oleh itu Lan terus berhubung dengan Kira..Kira pula tetap menghubungi Lan kerana dia tahu Lan bukan seperti lelaki lain yang pernah dikenalinya, tetapi Kira masih keliru..keliru?

**********

Saturday, March 26, 2011

to my friends

there no words today!!

assalamualaikum..

kalau la boleh dikeluarkan kepenatan itu nescaya akan kubuang jauh-jauh sampai tak nampak lagi dah...tapi apakan daya itulah lumrah manusia..so stakat nie...pause dulu.!!thehehe..

Sunday, March 13, 2011

Buang semua alasan

Assalamualaikum..

Entri kali nie aq nak post pasal kegemukkan..huahaaha..isu nie semakin hari jadi panas di persekitaran aq nie...pastu BMI..aww...berat tuh..tu la korang malas nak exercise..bukan susah pun yang penting rajin3x..banyak orang yang memberikan alasan yang tak munsabah untuk tak nak exercise or bersukan..



  • Takde masa..terlalu sibuk

Kalau korang cakap takde mase, aq pun takde tapi exercise nie dah macam satu important part dalam hidup aq.Kalau nak tau sebenarnya dos sebenar untuk exercise nie bergantung kepada fikiran dan badan kita. sekurang2nya 30 minit sehari cukuplah..kalau tak de masa nak spend 30 minit sehari pun paling minimum buat sesuatu yang boleh mengeluarkan peluh..walaupun sekejap. Exercise yg biasa sememangnya boleh dikategorikan sebagai exercise yang terbaik walaupun sekejap tapi berterusan, apabila kita melakukannya kita akan dapat melepaskan hormon endorphin(hormon keceriaan) dan hormon serotonin(hormon ketenangan). Sebab tulah kalau korang buat exercise korang akan rasa satu kepuasan dan ketenanagan selepas melakukan exercise.so, kita kalau nak kedepan mesti melalui satu halangan yang menolak kita kebelakang.

  • Saya tak nak badan berotot

Inilah kebenarannya.Actually otot adalah yang terbaik untuk korang sebab ia menjadikan badan korang lebih kuat dan membantu korang bergerak dengan baik, pantas dan efisien Tanpa otot korang punye skeletal frame(struktur sokongan dalaman yang membantu untuk membentuk otot dalam badan) tak kan boleh berfungsi.Jika silap menggunakan otot korang, ia akan menyebabkan korang lemah dan dari semasa ke semasa korang akan frail over time.Ada 2 jenis perkembangan otot iaitu:

  1. Atrophy(menurun)
  2. Hypertrophy( meninigkat )
Hypertrophy adalah disebabkan oleh hormone testosterone, paling banyak untuk lelaki,tetapi ia juga memainkan peranan penting dalam tubuh wanita,walaupun dalam kuantiti yang kecil.sememangnya penting untuk mengekalkan muscle mass korang and kekuatan tulang kerana ia relate kepada fungsi hubungan seksual.ha..baik korang jaga2 dari sekarang



  • Saya malu dan takut..segan pun ade

Semua orang akan cakap camnie..so untuk overcome masalah nie korang perlu mendapatkan sokongan dari rakan2 dan keluarga. Carilah seseorang yang mampu sokong korang untuk mencapai tubuh badan ideal. Kalau tak pun cari buddy yang sama2 boleh buat exercise dan bersukan.Kalau takde orang yang nak sokong korang,last choice join exercise dalam comunity, macam senam aerobik kat taman ke, larian jarak jauh ke dsb.

  • Saya tak tau macamne dan bagaimana nak start..
Senang je dua perkataan tuk korang iaitu Google and Wikipedia...sume ada kat situ..thehehe..kalau korang tak berminat nak membuat kajian ataupun membaca pun malas,..tengok youtubee..search jerk, kompem jumpenye.lagi rajin kalau korang pergi gym ke ataupun bayarlah sorang pro trainer...special tuk korang, amacam senang tak?sume nie datang ddari hati, kalau susah memang akan jadi susah..

jangan sampai camnie udah le


P/s: Untuk rakan2 ku yang suka makan banyak..

Tuesday, March 08, 2011

Kepenatan itu menggambarkan kepuasan

Assalamualaikum..

Actually nie gambar untuk 2 hari punye hangout..by the kamera plaq xde an, then gne la henset aq yang cokia ...thehehe, banyak lagi gambar aset2 Army nie..but i just take a little bit.. thanks to Mr. Jepp coz lend me u.r camera..walaupun angle banyak yang kurang baik..but next time i try to look for better..btw enjoy to look my picture..




















P/s: bring u'r DSLR together wherever u go..







Sunday, March 06, 2011

If you tired..let's go back home

Assalamualaikum...


Happy sunday day..wat going on in K.L now...today a last day for Army Open Day after it start at 4 Mac - 6 mac 2011 at Dataran Merdeka..sempena hari ulang tahun Tentera Darat yang ke 78 .so event tu memang kena pergi..coz korang boleh tengok aset2 Tentera Darat yang semakin membangun dari semasa ke semasa..d samping tu boleh tengok pertunjukan2 menarik yang di persembahkan oleh warga2 Tentera Darat..so fantastic!!kepada yang tak berkesempatan aq harap korang tunggu la beberapa tahun lagi sebab event nie tak tentu..


So untuk hari nie aq rase penat sangat , penat berjalan..lepas lepak dataran terus gi makan dan lepak kat Berjaya Times Square..tapi hari nie apa pun tak dapat..so far not bad la..hari nie aq penat...aq nak tidur..nak tidur..nak tidur..

P/s: nanti aq keluarkan gambar hang out..

Bahaya meletakkan peralatan elektronik berdekatan semasa tidur

Hey..

Korang tau tak henset, laptop, Iphone, Mp3 or apa saja barang elektonik boleh mendatangkan bahaya jika berdekatan semasa kita tidur..ini kerana gadjet2 elektronik tersebut boleh mengganggu saraf2 dalam badan kita untuk menjalankan tugas mereka semasa kita tidur..ia melalui gelombang2 mikro yang dipancarkan oleh peralatan2 elektronik tersebut..sememangnya memang sangat bahaya kepada sesiapa yang rajin mengecas handphone atau laptop berdekatan dengannya semasa tidur pada waktu malam atau siang.

Ishh tak sangka sampai macam tu sekali..ingat boleh datangkan kebaikan dan kesenangan kepada kita.Contohnya wat kunci jam ke, dengar lagu, or reminder...sebaliknya masih ada keburukan yang tersirat jika kita tidak mengetahuinya..apa-apa pun sebelum terlambat haruslah kita menghindarinya daripada membuat selambe je apabila melihat petikan entri aq yang baru ini..thehehee

P/s: matikan dahulu sebelum dibawa tidur bersama..fahamkan!!

Cerpen: Epik Cinta Maya

Epik 3

*********

Seperti biasa Lan bangun awal untuk mempersiapkan dirinya sebelum pergi bertugas, almaklumlah kerja sebagai mekanik sememangnya memerlukannya datang awal untuk membuka workshop taukenya. Biasala pekerja, apa-apa pun Lan mesti datang dahulu kerana dialah yang memegang kunci workshop. Matahari semakin kelihatan untuk menjengah semua manusia yang akan keluar bekerja, sebelum beredar meninggalkan rumah Lan teringatkan Kira, dia tersenyum sendirian lalu Lan menghantar mesej kepadanya..

"Salam..selamat pagi, have a nice day for today!!!"

Lan hanya menanti sahaja mesej dari Kira, kerana sebelum tidur semalam Kira ada mengatakan bahawa kuliahnya bermula pada pukul 12.30 tengahari, jadi pagi seperti biasalah , Kira akan bangun lambat sedikit. Kira pula dirumah sedang nyenyak dibuai mimpi indah kerana penat berbual sehingga lewat pagi bersama Lan.Lan seakan memahami, walaupun begitu dia tetap menanti. Matahari semakain menampakkan wajahnya..motor dihidupkannya perlahan..setelah itu menderu Lan bersama motornya untuk ke workshop sebelum terlambat. Hatinya sedikit girang pada pagi itu...

Tiba-tiba, tertera nama Kira di telefon bimbitnya..Kira telah membalas mesej Lan..

"Wkslm..mornink gaq..thanks"

Lan merasakan dirinya bertambah semangat pada pagi itu, Lan tidak mahu membalas mesej dari Kira kerana dia tahu Kira semestinya penat dan letih..

"tak pe la nanti petang la aq mesej balik"Lan berkata di dalam hati//

Sememangnya tugas Lan pada hari tersebut itu ditemani dengan satu perasaan yang sangat gembira dan dia tahu Kira pun merasakan sebegitu, tetapi Lan harus berhati-hati sebelum memulakan langkah yang keseterusnya..sebab Lan belajar dari kesilapan lalu..kerna sebelum ini Lan sudah lali dengan cinta yang tak kesampaian..dan dia tahu tidak semudah untuk dirinya mencintai dan dicintai oleh orang yang baru dia kenali, apatahlagi bersemuka..kata orang tak kenal maka tak cinta.


**********


Saturday, March 05, 2011

be single and available or be available while single...

Assalamualaikum...

Orang ade kapel nie ngan orang yang tak de kapel nie same jerk sebenarnya..sebab kenape?
kerana masing2 tak pernah puas dan tak pernah kenal erti setia atau selambe bedak badak je pi cari jantan or betina lain....kalau tak tak la pasang 2 @ 3 kan..tak pe tu sebenarnya hak masing2 dan actually aq pun tak de hak nak kacau kehidupan korang..suke ati la nak buat ape..yang penting pandai cover (nie bukan untuk lelaki je, perempuan pun sama je)

Single..not married, not having romantic relationship wit someone and considered on its own..orang kate single is available.waddefak with that..!!orang gile je cakap camtu, chaittt!!.thehehe.Aq tak kate la single tu tak available, just nak mention yang semua orang perlukan pasangan hidup. Binatang pun ade pasangan nie lagi kan manusia..Tapi banyak maksud yang boleh di terjemahkan daripada istilah nie..come on la..be open-monded k..Takkan ade orang yang boleh hidup keseorangan tanpa pasangan hidup yang sejati, sehidup semati serta susah dan senang..samada kawen atau tak...itu laen cite..mau tak nye sejak sekolah lagi dah pandai buat relationship sana sini..kire market jugak la kau..nevermind but it give us more experience in love and making love..
balanced it

Available..able to be obtained, used or reached,.also banyak maksud yang tersirat sebenarnya , kalau korang pikir betul2 memang senang nak cakap perkataan available nie..tapi jenis camne..kearah kebaikan atau pun keburukan..single is available to someone else or kawen is available ..Aq taw korang faham maksud aq kan??So just remove available but put amazing...Single is amazing..!!!

P/s: he is single..

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...