SAHABAT

Saturday, February 05, 2011

Cinta susah, Kawen pun susah

Assalamualaikum...


Orang kata kerana cinta kita wujud didunia..betul ke?Tapi ada sesetangah orang yang menyatakan kewujudan diorang bukan berasaskan cinta..konpem ada sebab lain kan?kan?mesti korang tertanya-tanya apakah yang semestinya ada dalam hubungan bercinta sehinggalah berkekalan sampai kejinjang pelamin then build a family, finally hidup bahagia hingga anak cucu...korang ingat senang ke nak dapatkan seorang pasangan hidup yang mampu bersama-sama dengan kita, mengharungi cabaran hidup, susah senang. Kalau tak cari ngan betul mesti merana satu hari nanti then mula la nak menyesal, lagi-lagi kalau dah kahwin...fuhh..lagi susah!!

Tapi topik yang aq nak ceritakan kat korang bukan la pasal cara nak bercinta, cinta nak kekal, cinta nak bahagia...bukan , coz aq pun bukan la dokter cinta pun..thehehe..
Perihal sebenar adalah berkaitan kenduri kahwin..biasanya kenduri kahwin nie orang selalu wat hujung-hujung minggu coz time nie la tetamu yang dijemput senang nak datang sebab time nie diorang tak kerja...so boleh la pegi jemputan-jemputan yang sedia ada tu..tapi sekarang nie dah lain dah...tak tau la kalau tempat lain masih sama lagi..itu aq tak tau la kan..sebab orang sekarang banyak wat keje kahwin hari sabtu plaq..aq pun tak tau ape relevannya..korang bayangkan la harinie aje dekat 5 buah rumah..tapi kiteorang pegi 3 rumah je sebab my family just have 3 invitations je..aq ingat malas nak follow tapi sebabkan dah lame tak pegi kenduri kahwin so aq pegi la..



Macam nak pecah dah perut aq nie melantak..aq tengok bukan mainn sedap lagi lauk diorang bagi... aq pe lagi sental je la..sambil-sambil makan tu duk usha anak dara orang..mane tau ade sangkut ke..thehehe..saje je cuci mata..ok la not bad la...then pastu bergerak plaq pegi rumah kedua...sampai kat situ aq just makan tapai je..tak banyak la 5 bungkus je..hahha..ok la tempat kedua nie tak la semeriah tempat first tadi..bese la orang tue-tue punya organizer..ha tapi yang last nie aq dah terduduk dah tak leh nak bangun coz...masa aq sampai aq ingat nak usha lauk je..sekali mak nenek tu bagi aq nasi sepinggan..hadoyaii!!tak leh nak tolak beb...orang dah suruh makan..terpaksalah...

Aq rasa kesian pun ade takut-takut la tak abes kang nasi minyak diorang tu...yela kalau yang dekat-dekat nie senang la nak dapat tetamu..kena yang jejauh perghh orang dah kenyang dah..aq tengok tadi pun bukan ramai sangat orang pun, tapi ade la 2 3 kerat manusia...then mak cik-mak cik yang duduk sembang2...(gosip la kort).saya rasa pak cik dan mak cik perlu amek langkah-langkah sistematik untuk mengelakkan pembaziran...contohnya:


  1. sebelum nak buat kenduri kahwin tu, pegi usha tarikh dulu..
  2. then tanye member2 samada diorang pun nak wat kenduri ke apa ke
  3. pastu survey penduduk yang bakal datang ke majlis anda
  4. lagi satu kalau dah banyak sangat kenduri kahwin yang serentak ngan kenduri kahwin anak anda..boleh la kurangkan sikit perbelanjaan tu hahaha...duit lebih boleh bagi anak wat honeymoon kat luar negara..
  5. tak pun, pak cik and mak cik combined kan sekali...kahwin bawah satu organizer...ha!! senang kan..tak la membazir sangat..tapi kena pakat-pakat la..
P/s: Bab nie pak cik mak cik kena la pikir panjang-panjang aq nie cume bagi suggestion jerk..

3 comments:

  1. kadang2 macam malas aje nak pi kenduri kahwin.. bila cakap tak nak pergi aje, mesti keluar ayat wajib "kalau tak pi kenduri org, tak ada sapa nak pi kenduri hang nanti.."

    ReplyDelete
  2. haha..betul la tu..lagipun dah lame tak pegi...so datang melantak je la

    ReplyDelete
  3. aah. kadang3 malas giler nak pegi.tp kalo member sekolah kawen, wajib la pegi..kalo free...haha

    ReplyDelete

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...