SAHABAT

Monday, January 17, 2011

Tips menulis summary

Assalamualaikum

First for all hari nie aq tak dapat nak post pasal entri yang aq perkatakan pada entri yang lepas kerana aq telah mendapat satu idea baru @ satu peringatan pelajaran tentang menulis semula..walaupun subjek ini pernah diajar sebelum nie..tetapi kita nie manusia, mudah lupe..apa2 pun kita kaji balik subjek nie..sebab even pelajar universiti macam aq pun tak teringat nak buat camnie..aq dengar lecturer pun ada gaq...hik3
.




Ok, first sekali kalau korang nak tulis sesuatu kan..ataupun sesuatu isu yang panas, nak buat essay ke ataupun nak buat entri dalam blog, terlebih dahulu kenalah pilih tajuk yang sesuai dan pastikan tajuk 2 tepat dengan citarasa korang @ tepat dengan isi yang korang buat...tajuk nie tak perlu panjang mcam isi taw, memadailah kalau ada 3 words je.

Then barulah masuk bahagian nak menulis @ menaip plaq benda mustahak perlu ade adalah:

  1. Intro/Pendahuluan
  2. Main ideas/Isi penting
  3. Main ideas/Isi penting
  4. Main ideas/Isi penting
  5. Conclusion/Penutup
Kalau korang perasan kenapa ade 3 main ideas??bukan dulu cikgu ajar masa stantard school and secondary school kena ada 5 atau 4 isi ke??haha!!sebab biasanya benda2 important nie orang akan letak bila nak buat summary...tapi sebenarnya summary la penting untuk tatapan pembaca2 entri @ essay korang.So aq akan tulis camne nak create summary terbaik...Contohnya korang ada cerita pasal cerita baru yang korang dah tengok, tapi member korang belum usha pun lagi muvee tu, so mesti korang akan bercerita ringkas kan..tak kan la korang nak cerita panjang2 kat member korang tu...fuhh jenuh sahabat!! then kalau korang cerita mesti dekat bab tengah2 akan lebih lama sehinggalah ia mencapai klimaks..kerana klimkas la yang ditunggu2 oleh para pembaca dan pendengar

kita teruskan dengan intro, untuk intro korang kena masukkan ketiga-tiga main ideas yang ada..supaya orang akan faham apa isi yang korang nak ceritakan sebenarnya dan ia akan lebih menjadi isu saspens kepada pembaca,  benda nie penting, barulah ada orang nak baca essay @ entri korang tuh...kalau korang perasan bukan semua penulis boleh memulakan pendahuluan dieorang dengan intro yang bagus kecuali aq. Biasa la 'nobody2 want u' thehehe nobody perfect kat dunia nie..asalkan mesej diorang sampai dan korang tak jemu membaca, itu sudah memadai

macam mane plaq ngan main ideas?? Ha nie la bahagian yang perlu diambil serius, kalau korang dah ada intro dengan main ideas yang bagus...tapi tak pandai nak kembangkan pulaq...hadoyaii...jem2..itu senang..kalau nak banyak dapat idea korang buat la mind map untuk generate lebih banyak isi yang berkenaan dengan main ideas...ataupun korang cari lah kat google pasal tajuk yang korang buat tu..coz kalau banyak yang korang tulis lebih menambah pengetahuan kepada pembaca, tapi jangan tulis yang mengarut-ngarut pulak...nanti lari tajuk...kalau boleh elakkan daripada mengulang-ulang perkataan yang sama...

Pastu untuk main ideas yang keseterusnya korang buat lah benda yang sam seperti diatas...untuk lebih nampak stylo korang punya entri @ essay tu...tambah kan sedikit..kata2 pujangga, kata2 hyperbola, kata2 yang membandingkan sesuatu yang diluar jangkaan, atau kata2 ibarat...


Last but not least, conclusion ini pun important gaq sebab kalau cerita tak de penutup bukan lah cerita namanye...sebenarnya bagi penulisan conclusion yang betul, korang hendaklah menyimpulkan kesemua isi yang korang tulis dan jadikan satu ayat yang padat dan mantap lagi berwibawa gitu...tapi tak kisah lah kalau korang nak penutup korang tu macam 'tergantung' maksud aq penutup yang membuatkan pembaca berfikir sendiri apakah tindakan seterusnya, atuapun korang nak buat penutup sedih dan gembira, ataupun penutup yang terkena batang hidung sendiri, atau penutup yang bakal memberitahu pembaca apakah entri yang keseterusnya yang akan korang tulis( untuk blogger)

P/s: teruslah menulis@menaip demi kepuasan diri

No comments:

Post a Comment

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...