SAHABAT

Saturday, January 22, 2011

Isu Bisnes: Usahawan

Assalamualaikum,,,

Kenapa aq sentuh pasal benda nie...
Sebenarnya kita mesti sedar, maksud aq bukan dah tue2 baru nak sedar coz nak jadi kaya kena berusaha, then create perniagaan baru boleh jadi usahawan..tapi sekarang kalau korang perasan dah banyak usahawan2 yang dah berjaya kat Malaysia nie...bukan senang sebenarnya nak berjaya...kalau 2atau 3 tahun pun belum tentu kukuh lagi..

Korang taw tak ada satu bangsa yang dulunya diperangi, dibunuh dan ditinggalkan sedikit untuk kita kenali mereka...korang taw sape??Bangsa Yahudi, bangsa nie adalah orang yang termaju dalam perniagaan dan bangsa nie jugak pembelit,perosak dan macam2 lg...tapi kat sini aq nak sentuh pasal perniagaan,Contohnya syarikat Coca-cola yang merupakan kepunyaan si Y ni la.Mereka membuat perniagaan yang boleh menghancurkan manusia yang membelinya dan menggemarkannya..tapi satu yang aq respek kat si Y nie, diorang bantu bangsa sendiri.Kalau korang nak tahu,misalnya diorang nak beli sesuatu barang yang diorang nak, diorang takkan beli kat bangsa lain tapi diorang akan cuba sedaya upaya untuk beli kat kedai bangsa diorang sendiri..amacam respek tak!bukan cam kite..men hentam kromo jerk..janji dapat, satu Malaysia la katakan.




Coca-cola merupakan perniagaan turun temurun.Tengoklah sekarang macam mane diorang punye perniagaan.Kalau kat Malaysia,ex:Sate Hj Samury, perniagaan nie turun-temurn gaq tapi akhirnya lingkup dek kerana anaknya yang hanya tau nak pakai duit je, buat tak nak..last2 die bagi kepercayaan untuk menantu die continue bisnes nie sampai sekarang..macam mana nak maju orang Melayu nie??

Kite tengok Korea yang pandai menghasilkan jenama2 sendiri yang semakin gah di guna oleh masyarakat.Lec aq ade cakap, die tengok mana2 citer Korea mesti menggunakan jenama sendiri,seperti henset LG, Supra and dll...kalau diorang gune jenama lain pun mesti diorang akan cover tuk tutup lambang jenama 2...punye la bagus nak memartabatkan jenama sendiri sampai kat dalam bidang perfileman pun diorang praktikkan...so jadilah bangsa seperti bangsa Korea yang menyanjung tinggi kemajuan yang dicapai oleh mereka.Nie pun lec aq yang bagitau kalau tak aq pun tak tau...sebab saye bukan peminat citer Korea pun, kalau tengok pun citer pendek2 je la..opss! bukan yang itu ea..

Ada 7 jenis tips untuk mengendali ataupun semasa korang nak running bisnes:

  • mengetahui hal2 pasaran saham
  • mengetahui perniagaan apa yang anda jalankan
  • broke or ot, fix it
  • innovate or evaporate
  • pengambilalihan adalah penting untuk pertumbuhan
  • manusia boleh melakukan perubahan dalam apa jua bisnes 
  • tiada pengganti untuk qualiti coz kualiti adalah paling utama dalam menghasilkan produk

So jadilah macam Naza Groups yang membeli sebuah hotel untuk menjadikan salah satu sumber pendapatan selepas menerajui beberapa bidang perniagaan yang berprofile tinggi...hehehe...for u'r info Naza nie gunakan anak diorang sendiri untuk bekerja dalam syarikat, dia nak anak2 diorang nie start dari bawah dulu barulah boleh jin join yang peringkat atas..ingat senang ke nak berjaya, sebab tu lah korang pun kena start dari bawah gaq untuk melihat norma2 dan masalah2 yang terkandung sepanjang bergelar ahli perniagaan

P/s: kalau kita nak kuat ,peganglah ekonomi!!

No comments:

Post a Comment

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...