SAHABAT

Monday, January 31, 2011

Cerpen: Epik Cinta Maya

Epik 2
**********


Sekembalinya Lan di page tersebut Lan melihat komen yang bertulis..

"org jb?:"

Selepas tu Lan membalas

"jb is wonderful hometown"

Kemudian Lan beralih ke page lain dan berharap agar Kira membalas komen tersebut..namun Lan tidak pula memeriksa samada Kira online atau tidak..dia hanya mahu meneruskan mengupdate blognya yang sudah dibuka..
Selang beberapa minit kemudian Kira mula membalas..

"yup.. betul"

then bermula la episod membalas-balas komen antara Lan dan Kira...

Lan merasakan pada malam itu seperti ada peneman untuknya berbual. Dan Lan merasa suka akan kehadiran Kira..biasalah lelaki sape x suke kan...

dari komen , then message...sehingga lah ke bab cahtting...semuanya dengan Kira...dan dalam perbualan menaip tersebut Kira asa menyatakan bahawa Kira suka melihat muka lan yang agak-agak hensem dan bergaya gitu..pada malam tersebut lan berusaha mendapatkan nombor telefon Kira..kerana Kira ada mengatakan bagaimana jika Kira sukar nak contact Lan selepas berakhirnya perbualan ini...

"yes" Lan berkata dalam hati...

Lan memberitahu "senang je bagi no Kira kat Lan nanti Lan contact la.."..

Lan menyangkakan bahawa kira tidak akan memberikan nombor telefon nya kepada Lan..tetapi Lan silap..dengan pantas Kira terus memberikan nombor telefonnya kepada Lan, Lan gembira tak terkata...tetapi dengan bersyarat..iaitu tidak memberikan no Kira kepada orang lain....

"ish takkan la aku nak bagi kat orang lain.." bisik Lan didalam hatinya...

Kira memberitahu bahawa dia mahu menelefon Lan kerana Kira nak confirmkan sama ada itu no Lan atau sebaliknya...

Selang beberapa minit kemudian Kira menelefon Lan..

Kemudian, bermulalah subjek perbualan melalui mulut ke mulut..Lan merasakan bagaikan Kira sudah berada disisinya kerana sudah lama Lan tidak berbual dengan seorang perempuan yang dia sendiri tidak pernah kenali..selepas itu perbualan itu tamat pada pukul 4 pagi...waluapun Lan perlu bangun keesokan harinya untuk bekerja...tetapi Lan merasa puas dan gembira kerana malamnya telah ditemani dengan satu perasaan yang sukar diekprestasikan...

**********

Saturday, January 29, 2011

Sengih la kau_3

Cherita_5



Situasi malam: Dalam suatu perbarisan memeriksa anggota seorang jurulatih telah memberikan pesanan seperti biasa, dan seperti hari-hari yang sebelumnya kepada ank buah mereka..setelah hampir 15minit berceloteh...si jurulatih terpandang seorang anak buahnya yang tertidur sambil berdiri, seraya dia berkata..

"kamu nie siang malam asyik nak tidur je...
baris tidur duduk bilik pun tidur..apebenda la kamu nie...haishhh!!!"

"meh saya bagi petua macam mane korang tak tertidur walau kat mane pun korang berada,
biasalahkan tidur tu lumrah...tapi nie ade cara untuk mengelakkan kamu semua dari tertidur.."

"hmmm....kalau ade duit sikit tu pergi lah beli minyak apa-apa pun pastu korang letak la kat mata korang tu setiap kali korang rasa mengantuk.."

Kesemua anak buah si jurulatih tersebut terpinga-pinga dengan petua yang diberikan oleh jurulatih mereka, mereka mula berfikir sesama sendiri untuk merungkai apakah relevannya petua tersebut..sambil berfikir si jurulatih menambah lagi..

"tak pun kalau kamu tak ada duit, minta saja kat rumah masak kat belakng tu lagi senang.., duit pun tak keluar cuma sikit usaha je"

Namun begitu anak buahnya masih tidak dapat menangkap apakah maksud disebalik petua itu...
mereka mula bertanya sesama sendiri, dan keadaan menjadi semakin riuh...
dan sekali lagi si jurulatih bersuara...

"kan bagus kalau kamu letak minyak tu kat mata, nanti senang setan susah nak gayut kat mata kamu...sebab bulu mata kamu dah licin....."

Thursday, January 27, 2011

Cerpen: Epik Cinta Maya

Epik 1


**********
Malam itu, apabila selesai tugasnya yang terakhir Lan terus kebilik, macam biasa Lan akan online fesbuk sebab dia tahu akan ada notification yang akan diteroka olehnya sebentar lagi..setelah selesai melog-in kan akaunnya dia nampak ade 5 notification yang tertera nombornya kat sebelah ikon message....Lan cliks sekali...then...melihat dalam ruangan tersebut dengan penuh ketelitian...

"Sani commented on your status"


"Adam, Guanlan Selvam, and 2 other friends also commented on Patrick's photo."


"Gunalan Selvam posted in XXX group"


"Hashim D7 , Sani, and Dira Adhirah commented on Sani's status"


"Kira  likes your photo"

Selepas mengclicks satu persatu notification dan dijadikan tabs yang berlainan...Lan mula membalas comment satu persatu daripada status dan photo yang dibukanya..tapi di mula tertarik kepada seorang hamba Allah yang telah menglike kesemua photonya..malah individu itu mleontarkan komen perihal dirinya. Akan tetapi Lan tidak mengenali akan individu tersebut, Malah Lan tidak pernah langsung mengkomen kat mana-mana status atau photo individu tersebut...dah like lepas tu siap komen lagi...keterujaan Lan semakin rancak dan membuak-buak seperti air panas yang menggelegak..

Individu tersebut adalah Kay..akhirnya Lan membuat keputusan untuk melihat profile Kira kerana wajah Kira tidak kelihatan jelas dalam ruangan komen tersebut..perlahan-lahan button right clicks ditekan dan Lan membuka profile tersebut di new tabs..selang beberapa saat Lan melihat gambar yang lebih jelas dalam profile pictures tersebut...

"Alamak cun la, perghh!! kalau jadi girlfriend aq best nie..."kata Lan didalam hati, namun Lan tidak menunjukkan ekspresi wajah teruja...dia hanya tersenyum, kerana Lan tahu dia cool je...thehehe

"Usha gambar lain pulalah"hati Lan terdetik lagi...

Selepas mengcliks icon photos..Lan semakin terpegun dengan kejelitaan wajah dan air muka yang berseri lagi indah itu, namun apakan daya Lan hanya mampu melihat, melihat...dan melihat...Sesekali Lan menglike beberapa photo Kira, kerana Lan suka melihatnya..Tiba-tiba Lan teringat akan komen Kira yang tidak dibalasnya tadi, selepas itu Lan kembali ke page yang sebelumnya tadi...

**********

Wednesday, January 26, 2011

Jom faktab 2

continued sajak
when this happen u noe...i'm faktab!
continued..

Kalau aq...
aq tak claims macam ko
Kalau aq...
aq tak aq ajar anak buah aq faktab cam aq
Kalau aq..
aq tak buat cara macam ko
Kalau aq...
dah lama aq nak cakap kat ko 'kitorang memang faktab'

-F**k u'r system-

P/s: ko dah salah pilih orang...dunia dah berubah,zaman dah maju!!

Sunday, January 23, 2011

Jom faktab

u noe i'm faktab

Kalau orang dah mula tak hirau kan ko, maknenya orang tu dah mula nak benci ko..,tapi kalau orang tu dah banyak kali jumpe ko maknenye orang tu dah mula nak faktab ngan ko..

Sajak Kalau aq faktab

Kalaulah aq..
aq akan terajang ko sampai mampus
Kalaulah aq..
aq akan cincang ko sampai lumat
Kalaulah aq..
aq campak ko ke laut, bio kena makan dgn Jaws
Kalaulah aq..
aq shoott betul2 kat hidung ko pastu wat ong-bak atas pale ko
Kalaulah aq..
aq langgar ko sampai tiggal cebisan2

to be continued..

P/s: dedikasi to shit man in da world


Saturday, January 22, 2011

Isu Bisnes: Usahawan

Assalamualaikum,,,

Kenapa aq sentuh pasal benda nie...
Sebenarnya kita mesti sedar, maksud aq bukan dah tue2 baru nak sedar coz nak jadi kaya kena berusaha, then create perniagaan baru boleh jadi usahawan..tapi sekarang kalau korang perasan dah banyak usahawan2 yang dah berjaya kat Malaysia nie...bukan senang sebenarnya nak berjaya...kalau 2atau 3 tahun pun belum tentu kukuh lagi..

Korang taw tak ada satu bangsa yang dulunya diperangi, dibunuh dan ditinggalkan sedikit untuk kita kenali mereka...korang taw sape??Bangsa Yahudi, bangsa nie adalah orang yang termaju dalam perniagaan dan bangsa nie jugak pembelit,perosak dan macam2 lg...tapi kat sini aq nak sentuh pasal perniagaan,Contohnya syarikat Coca-cola yang merupakan kepunyaan si Y ni la.Mereka membuat perniagaan yang boleh menghancurkan manusia yang membelinya dan menggemarkannya..tapi satu yang aq respek kat si Y nie, diorang bantu bangsa sendiri.Kalau korang nak tahu,misalnya diorang nak beli sesuatu barang yang diorang nak, diorang takkan beli kat bangsa lain tapi diorang akan cuba sedaya upaya untuk beli kat kedai bangsa diorang sendiri..amacam respek tak!bukan cam kite..men hentam kromo jerk..janji dapat, satu Malaysia la katakan.




Coca-cola merupakan perniagaan turun temurun.Tengoklah sekarang macam mane diorang punye perniagaan.Kalau kat Malaysia,ex:Sate Hj Samury, perniagaan nie turun-temurn gaq tapi akhirnya lingkup dek kerana anaknya yang hanya tau nak pakai duit je, buat tak nak..last2 die bagi kepercayaan untuk menantu die continue bisnes nie sampai sekarang..macam mana nak maju orang Melayu nie??

Kite tengok Korea yang pandai menghasilkan jenama2 sendiri yang semakin gah di guna oleh masyarakat.Lec aq ade cakap, die tengok mana2 citer Korea mesti menggunakan jenama sendiri,seperti henset LG, Supra and dll...kalau diorang gune jenama lain pun mesti diorang akan cover tuk tutup lambang jenama 2...punye la bagus nak memartabatkan jenama sendiri sampai kat dalam bidang perfileman pun diorang praktikkan...so jadilah bangsa seperti bangsa Korea yang menyanjung tinggi kemajuan yang dicapai oleh mereka.Nie pun lec aq yang bagitau kalau tak aq pun tak tau...sebab saye bukan peminat citer Korea pun, kalau tengok pun citer pendek2 je la..opss! bukan yang itu ea..

Ada 7 jenis tips untuk mengendali ataupun semasa korang nak running bisnes:

  • mengetahui hal2 pasaran saham
  • mengetahui perniagaan apa yang anda jalankan
  • broke or ot, fix it
  • innovate or evaporate
  • pengambilalihan adalah penting untuk pertumbuhan
  • manusia boleh melakukan perubahan dalam apa jua bisnes 
  • tiada pengganti untuk qualiti coz kualiti adalah paling utama dalam menghasilkan produk

So jadilah macam Naza Groups yang membeli sebuah hotel untuk menjadikan salah satu sumber pendapatan selepas menerajui beberapa bidang perniagaan yang berprofile tinggi...hehehe...for u'r info Naza nie gunakan anak diorang sendiri untuk bekerja dalam syarikat, dia nak anak2 diorang nie start dari bawah dulu barulah boleh jin join yang peringkat atas..ingat senang ke nak berjaya, sebab tu lah korang pun kena start dari bawah gaq untuk melihat norma2 dan masalah2 yang terkandung sepanjang bergelar ahli perniagaan

P/s: kalau kita nak kuat ,peganglah ekonomi!!

Monday, January 17, 2011

Wahai kawan

"We do not remember days, but we remember moments!!"
Kawan-Plague of Happiness

Aku memang tak reti
Tunjuk Engkau menari
Tapi Engkau tak usah henti
Pandai tak kan datang berlari
Mimpi aku tak semua indah
Semangat rakan janganlah pudar
Hidup memang banyak kerenah
Cerewet hidup akan susah

Janganlah berundur 
Ini bukanlah masanya

http://www.free-lyrics.org/21763-Plague-Of-Happiness.html

Tak kuasa aku 
Menghadapi ini semuanya

Sendirian bergilir
Tak mampu berdiri tinggi
Tanpa mu disisi
Wahai kawan

Satu lagi nak pesan
Busuk hati janganlah simpan
Nasihat untuk rakan dan taulan
Simpan semua jadi panduan
Sudah 21 tahun
Ilmu didada aku susun
Kalau berkat tak datang turun
Sampah sarap datang berduyun

note:edit sikit..24 jadi 21...sorry PoH



Together

Wherever we go,

whatever we do,
we're gonna do it together
Through thick and through thin,
all out or all in,
Through good or bad
or happy or sad
we'll muddle through
whatever we do
Together
Wherever We Go!



Poems nie aq dedicate kat member2 seperjuangan aq yang sentiasa berada bersama-sama aq, walau keadaan susah dan senang .Tanpa korang camne la aq nak harungi segala cabaran dan dugaan dalam dunia yang fana nie..terutama sekali member aq yang paling rapat, kalau ko bace kompem terharu giler...thanks a lot der!!!kalau korang nak tengok banyak lagi tengok kat sini. Banyak gaq la ayat2 yang sedap dibaca...enjoy k!!

Tips menulis summary

Assalamualaikum

First for all hari nie aq tak dapat nak post pasal entri yang aq perkatakan pada entri yang lepas kerana aq telah mendapat satu idea baru @ satu peringatan pelajaran tentang menulis semula..walaupun subjek ini pernah diajar sebelum nie..tetapi kita nie manusia, mudah lupe..apa2 pun kita kaji balik subjek nie..sebab even pelajar universiti macam aq pun tak teringat nak buat camnie..aq dengar lecturer pun ada gaq...hik3
.

Thursday, January 13, 2011

Kembali

Assalamualaikum...


kemana menghilangnya aq? , sepi tanpa post, senyap tanpa sepatah kata, bicara hanya melalui hati tanpa ada coretan kekal..adakah dah tak nak menulis lg, tau dah bosan menulis..?? ...ok actually aq sebuk sepanjang seminggu  nie,macam2 keje yang menanti sampai tak semat nak amek mase on9, pastu ditambah pulak dengan ketiadaan internet, suffer weyh hidup..pastu ada WiFi tak leh nak connect la pulak...sekarang la baru ada masa  nak buka part blogger nie....pe2 hal berbagai entrikan ku post..just wait k...

P/s: entri tentang jawa menyusul nanti

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...