SAHABAT

Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday #3

Samsung Galaxy W

vs
HTC Incredible s



Tuesday, December 13, 2011

You write questions, I'm write the answers.

Assalamualaikum..



Aq suke kalau orang tnye soalan.tapi actually aq tak suke menjawab.tak maksud aq bukan sombong la, ingat aq nie hot-stuff sangat ke.wakaka.jangan la korng tanye pasal subjek math.sakit pale wei.aq benci subjek tuh.tapi bukan benda tu aq nak cite.nie sume member punye pasal, nak tanya depan-depan malu.so kena tulis la.eleh blushing plaq.takpe aq jawab gaq.sory la lambat..chill k.!!

Ade 11 soalannye,

siapakah orang yang paling anda sayang ? kenapa?
:- kalau dalam dunia nie of course la mak aq, sebab mak aq lah segala-galanya bagi aq, mak aq masak sedap beb.thehehehe

hadiah yang paling anda inginkan. ?
:- cek kosong, tapi dah tandatangan.haha senang aq nak claims nanti.tinggal letak jumlah je.(pastikan ko betul-betul ada duit)..

first love awak siapa ? macam mane ley jatuh cinta ?
:- actually aq tak jumpe first love lagi, btw aq banyak ditemukan 'mereka' yang cuba aq sayang.


bunyi kentut awak kuat tak ?
:- apa punye soalan nieh? not bad la, sedang-sedang tahap periang tuh.

lepas makan, apa aktiviti awak?
:- konpem la cari air,hahaha

haiwan yang paling awak geli ? kenapa ?
:- setakat nie x jumpe lagi la.nope!

lagu yang awak selalu dengar ?
:- genre paling aq minat indie, tapi aq paling support yang local.so sume lagu aq dengar.

makanan kegemaran awak ? kenapa?
:- makanan free.orang belanja dan orang bagi.

awak cantik ke ? kenapa?
:- aq macho la, bukan canthek.i'm straight ok.

komen sikit belog saya ni boleh ?
:- boleh je.no problem.sory la kekadang tak BW ke sana.

bila kali pertama awak kenal saya ? dan apa perasaan dan first impression awak bile kenal saya ?
:- kite kenal kat fesbuk kan.hhaha. alot of story.perasaan?gembira sangat dapat kenal.make a lot friends.first impression?friendly-nye, yeah!! nak try tackle la.huhuhu.

P/s : Farrah Lina sory la, macam dah ter break the rules la.hehehe

Sunday, December 11, 2011

Inilah Kehidupan

pray?

Sejak kecil lagi kita menjalani kisah hidup yang berbeza tanpa pengetahuan sesiapa pun, hanya kita saja yang tahu kisah hidup dan cerita dalam hidup kita .tangan kita dipimpin dari sejak kecil sehingga lah kau boleh berfikir tentang sesuatu yang baik dan buruk. zaman persekolahan yang kau tempuhi, setiap silibus pelajaran bertukar ganti. dari yang mudah kepada yang susah. dari satu teori hinggalah formula-formula yang memeningkan kepala.banyak kenangan pahit dan manis yang kita lalui hingga kan mampu menulis sebuah buku yang tebalnya 5 atau 6 inci.walaupun tidak sehebat mana pengalaman itu tetapi bagi kau ia cukup bermakna, cukup bermakna.ya! kau beda lakukan apa saja, asalkan kau puas dalam hidup . hidup semasa kecillah perlu dinikmati dan diterokai. kau berhak sahabat!  

Kemudian kau semakin meningkat remaja, kau perlukan keseronokan yang maksimum mengikut level kau. tapi kau tidak sedar betapa keseronokan itu , memakan hidup kau sedikit demi sedikit, dan mula menimbulkan satu sifat yang bernama "kurang ajar", . sifat yang membantu kau lari daripada kongkongan minda dan fizikal dari si Tua. kau rajin mengherdik, rajin mencelah, tidak suka memanaskan telinga, bergelumang dengan hawa nafsu yang persetan. kenapa itu yang kau pilih ? mungkin dorongan hidup kau yang tidak jelas ataupun bermula dari persemaian benih yang tidak dijaga seeloknya.but people believe the behavior can can, and it start from ourself.tapi membanggakan bagi yang mempunyai misi yang jelas dalam hidup, kerana kau mencari sesuatu yang hakiki, yang nyata, bermatlamat tinggi dan produktif malah lebih menguntungkan . mengumpul sijil-sijil yang menjadi kebanggan kau, spm bukan lah sesuatu yang mudah berbanding ijazah atau master.kau bangga .tapi disinilah juga kau mengenal cinta, erti persahabatan sebenar, dan nilai sebuah keluarga.  

sumber
Kau dewasa dan perlukan teman hidup. jawapannya perkahwinan . bukan menghadap sesuatu yang tidak halal bagi kau atau lebih dikenali sebagai 'maksiat'. tapi lain orang lain caranya. senang saja kau perlukan pembimbing. pembimbing yang mampu menyedarkan kau betapa pentingnya sebuah kehidupan yang penuh dengan pengertian. jangan disebabkan sikap kau , kau menjadi gila. mengganggap perkahwinan suatu permainan. senang mengikat dan senang memutus . impikanlah kebahagiaan sehingga keakhir hayat , bina keluarga yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah .peliharalah benihmu, lindunginya dan siram secukupnya dengan ilmu akhirat dan duniawi. Insyaallah Dia sentiasa memerhatikan kau.  

Usia kau semakin dimamah dari zaman ke zaman , visi, misi atau matlamat dalam hidup kau seharusnya telah dicapai dengan rasa bangga dan penuh makna.sama ada kau sedar atau tidak , kau perlu bersedia untuk dijemput olehnya. kisah baik dan buruk kau semasa kecil kadang kala mengingatkan kau kepadaNya. begitu juga kisah kau mengharungi keremajaan dan terjerumus dalam bibit-bibit percintaan serta kisah perkongsian hidup kau dengan pasangan kau. perbanyakkanlah amalan kebaikan dan kutiplah pahala sebanyaknya, semoga semua kisah yang kau simpan didalam minda dan lipatan hidup kau menjadi satu cerita yang membuka mata generasi akan datang.

P/s: aq bukan bercerita perihal orang lain, it same goes to me

Saturday, December 10, 2011

#1 How he/she meet the gorgeous/fabulous?



1. No telefon.
Ini memang best kalau dapat, tapi lagi best kalau ade respon.tapi yang tak bestnye die gune maxis dan ko guna celkom atau sebaliknye.sebab 1 line nie senang skit. murah pun murah.mesti korang suka bile dapat no phone orang yang ko admire. ko dapat mesej, kol, mesej, kol..hahaha.mula-mula letak nama samaran je, ye la kan nak cover kang member duk sebuk nak tengok ngan sape ko selalu contact nie.nak ajak bersembang pun dah susah sekarang.ala biarla bukan member ko tak penah rase pun.thehehe.then lepas 2 3 minggu contact, ceh mula lak nak tukar name kat screen phone tu.huhuhu sayang, B, hahaha.whattever la..yela bile bab bibit-bibit percintaan mula berputik dalam diri korang.lebih kurang apa yang aku post aritu la. mula korang minat, then suka sama suka, pastu sayang, next cinta.ohh indahnye dunia.hope-hope boleh kekal lama la.lepas dah jumpa mula rasa rindu duk selubung dalam diri ko.apa tu ek??

2. Fesbuk
Zaman dah berubah, dunia dah maju so, fksbub memang sesuai untuk golongan yang mencari pasangan dalam dunia globalisasi nie.laman nie bagaikan satu anjakan paradigma untuk korang mendapatkan pasangan hidup.lebih-lebih lagi yang sebuk bekerja, takde masa nak cuci mata.tengok awek-awek kat luar.haha macam shopping awek plaq.tapi lad tak macam tu kot, aq sampai sekarang tak boleh nak predict lad-lad nie camne?tuggu la aq dapat sorang nanti .tapi orang tak sebuk kerja pun ade gaq.mcam memula kenal tu konpem start ngan chat, tak pun komen-komen.zaman tok nenek ataupun zaman mak bapak korang pun mne ade benda-benda nie sume.mak aq ngan bapak aq pun hujung-hujung negeri tau. tak guna pun fesbuk-fesbuk nie.tapi once korang dah dapat.perghh.time ko online je mesti nak pegi stalk die, tengok gambar, status,huhuhu..jatuh cinta lagi...lagi2 jatuh cinta..


3. Jumpa depan mata
Nie kira cinta pandang pertama la.orang kata cinta pandang pertama nie susah kita nak lupakan.tapi bape banyak orang yang bercinta sebab pandang pertama. tak semua kan?? tapi at least matlamat untuk dapatkan pasangan hidup korang tercapai.tak kisah la jodoh pertemuan ditangan Tuhan.kekadang cinta pandang pertama nie tempat dia macam kat sekolah, universiti, kedai makan, shopping kompleks, parti hari jadi, hospital, bank, pasar..arghh banyak sangat nak letak nie.tapi banyak tempat la kan.bile ternampak si jejaka/gadis idaman tu. perghh rasa nak kejar."hai nak kenal awak boleh?" itu pun kalau gentle bagi lelaki la.kalau perempuan. eee..bestnye kalau dapat jumpe dia lagi kan?kan?kan?

4. Member kenalkan
Hahaha.ini memang ko dah desperate sangat ke atau ko gatal nak cari gelpren/boypren. takpun ko dah mark dia masa ko ternampak dia berjalan dengan member ko aritu. since ko terasa sunyi, ko rasa perlukan seseorang yang boleh buat ko bahagia walaupun sekejap. tapi kekadang member punye pilihan nie kekadang true love gaq. tapi tak semua camtu.aq tau sebab aq pun pernah rase.kalau ko rasa dia tu ture love ko, so stay la dengan dia.member pun dah pikir yang terbaik untuk dia bagi kat ko. kalau tak orang tak panggil sahabat.

Wednesday, December 07, 2011

Wordless Wednesday #2

Alami setiap perubahan

If we shall take the GOOD we find, 
asking NO questions, 
we shall have HEAPING measures.
.: Ralph Waldo Emerson :.

Maksud die lebih kurang camnie la, kalau korang rasa korang perlu amek yang baek carilah ia, jangan persoalkan, sebaliknya kita perlulah menyusun langkah kearahnya supaya kita dapat melakukan kebaikan dengan berterusan.betul tak?

P/s: aq nie dh berubah ke?

Tuesday, December 06, 2011

Minat, Suka, Sayang ke Cinta.

Salam

rembat google
Minat - tafsiran yang membawa maksud sesuatu ada pada dirinya yang mampu membuatkan kita tertarik kepadanya.ia lebih kurang minat seseorang yang, tapi belum tentu ko minat semuanya pada dirinya.tapi ada sesuatu yg ko memang minat tentang dia, yang membuatkn ko teruja nak kenal dengan lebih dekat.tapi ko belum tentu dapat pun.at least ko akan cari info-info pasal dia nak menunjukkan ko memang betul-betul minat kat dia.macam aq minat kat Diana Danielle tuh..erkk..bleh dapat ke..haha aq nie harap muka je macho aq tak lekat pon.maybe kena mandi bunga sikit kot.sory gegurlzz..

Suka - ala macam suka kat orang yang membuatkan kita merasa senang, takde gangguan walaupun di ganggu olehnya, selesa bercakap dan ketawa berdekah-dekah, suka dengan kerajinannya, keikhlasannye, kekelakarannye, keapebenda pun yg dia buat.itu ekprestasi suke bagi aq.suka nie tak leh buat-buat, kalau suka ko cakap. tak direct ko respon la sikit ape yang dia buat..sikit pun jadi la.dia sedar gaq.mesti korang pun ade yang jenis suka sesuatu yang tak munasabah kat diri seseorang tuh.malas baagi contoh kat korang.pikir la sendiri.hiyarkkkkkk..

Sayang - ermm.. cakap pasal sayang.agak-agak pe dalam pale hotak korang tuh.sayang nie seperti apa benda pun yang ko buat dia akan respon, then bila ko nak share something walaupun cerita ko masuk tandas, tapi kena bayar mahal.dia tetap jadi pendengar setia ko.lagu 1 dia akan bagi nasihat setiap apa yang ko buat, apa yang tak kena kat mata dia, dia komen.sure la nak tacap-tacap la diri ko tuh supaya sempurna sikit kat mata dia..tak kire laki ke perempuan.aq rase same je.betul ke?

tanya sama hati
apa asal sayang
adakah tandanya nampak dipandang
kumbang rayu bunga
bulan dan bintangnya
punya tanda-tanda hubungan mesra

tanya sama hati 
pernahkah merindu
ingat masa lena 
apa mimpimu
masa berjauhan
apa nan dikenang
bila difahamkan
itulah sayang

:The Ramlees:
google lg la
Cinta - korang tau tak definasi cinta yang sebenarnya, bagi aq setiap orang yang berlainan jantina nie memang banyak mempelbagaikan rasa cinta dan erti cinta yang sebenar. Tapi setiap sesuatu yang korang perolehi, mesti korang cakap sayang bukan cinta kan..so apa tu cinta??Aq tak bercinta, mugkin tak sampai seru kot, cewahhh..so aq tak dapat nak buat conclusion pasal cinta nieh. aq tau couple-couple yang kat luar tu lebih berpengalaman, berpuitis, skema tahap gaban, etc. apa yang aq nak cakap just. cinta nie kalau takde rasa minat, suka dan sayang memang tak akan telahirnya cinta yang sebenar,apa orang kata? true love!so, check it out..

P/s: cite seram yang bunuh-bunuh tu korang ada x..best la, hilang rasa cinta sikit.

Saturday, November 12, 2011

Spesel

Bukan dari cerita sebenar

ihsan tumblr

Sejak terlihat profile F ,M merasa terpikat dengan keayuan dan kejelitaan F.Tiap kali M nak on9 fesbuk, tiap kali tu M terpikir kat kat.F on9 tak arinie.tapi tiap kali tu jugak M rase macam rugi bila F on9 aq tak on9.alamak x sempat nak balas-balas komen.kalau ada peluang boleh M chat sekali.nak cucuk jarum gamaknye.huhuhu.M teruja bila F like status-status M, komen kat wall, komen gambar-gambar baru upload.M rasa semacam.agaknya dia ada peluang kot.kekadang tu F selalu bagi komen yang membuatkan M ingin terus bertanya sehingga lah bab.erghh malas nak cakap.

M rasa F nie spesel.xpe teruskan usaha.

Bila dah dapat bersembang sekali-sekala kat fon, terasa bahagianya hidup M, mungkin F pun begitu jugak sebab M dapat rasa yang F nie menunggu panggilan dari M.kalau mesej rasa tak puas.ala nak dengar suara sekali la baru terlepas rindu.ermm tapi x pernah jumpa pun.kenapa mesej panjang-panjang M balas pendek je.F selalu buat andaian sendiri, tapi itu memang kebiasaan M. F rasa macam M nie serius semacam je.uishh..xleh nak pikir.Tapi M cool je.standard la lelaki dengan keegoannya.tapi M rasa sesuatu yang mula mengalir dalam dirinya seakan kuasa sebenar mula menular dalam tubuh badannya.senyum sampai telinga.

M rasa F nie spesel.no pain no gain.

Bila dah jumpa, masing-masing buat penilaian,kedua-dua saling memperbaiki.M mula pikirkan masa depan dengan F, apa akan jadi kalau aq begini, kalau aq begitu, kalau dia begini, kalau dia begitu.pikir dan terus pikir.lama-lama M rasa mungkin dah sampai masanya, tak perlu aq tunggu-tunggu nanti kena kebas orang.ishh mungkin jodoh M kot.Allah dah tentukan takdir dan jodoh M.tapi apa orang akan kata nanti.lantak la ada M kisah.-F "I Love U"-.jom minta restu parents, baru berkat. lagi cepat lagi bagus.M nak jaga F sampai tua, nak F sentiasa disamping M, dalam susah atau senang.kebahagiaan berpasangan

M rasa F memang spesel.pasti!

Bila dah diijabkabul, gembira tak terkata.bahagia semakin terasa, semakin meniti kepuasan berumah tangga. tanggungjawab berat dan perlukan perancangan yang ada perbincangan kedua-duanya.nafkah zahir memang diutamakan, namun nafkah batin juga dituntut.hak masing-masing.M menjalankan tugas sebagai suami sekarang, dan F sebagai isteri.kini merancang menambah ahli. selang beberapa tahun matlamat tercapai.M puas dan merasakan tanggungjawab yang besar yang akan dipikulnya.begitu juga F, rasanya lagi berat kot.yang penting M akan sentiasa berada disisi F, sebab M dah janji walau apa yang terjadi M akan berada disisinya.F semakin sayang dan bertambah sayang pada M.

F memang spesel....

Sehingga tibanya M menutup mata, segala keperluannya dan kehendaknya dijaga.M memang seorang yang pegang pada janji.bukan lelaki haprak yang kalh sebelum berperang, berhenti apabila sudah separuh jalan.F orang yang terbaek dalam hidupnya.walaupun tak semati tapi M mampu membahagiakan F.kalaulah ada kelahiran yang baru, M tetap akan mencari F.sebab dia tahu F memang untuknya.

memang betul F memang spesel.sebab M saja yang tahu.

Wednesday, October 26, 2011

Sempurna


kau tak bersedia apabila dia luahkan rasa cinta kat kau, tapi kau terima.bukan sebab terpaksa 'sapu'.kau takut dia pergi tinggalkan kau.bila dia cakap dia suka kan kau dalam bahasa yang berkias kau seakan mengelak, tapi kau pun tau kau dah mula sayangkan dia.kenapa kau tak mengaku je.aq respect pendirian manusia yang keras macam kau.jiwa kau kental bak getah pemadam, semakin diguna kau semakin kecil tapi kau tak mampu bertahan.

so, apa langkah kau seterusnya?

kalau kau rasa sayang kau dah semakin menebal, buat apa kau nak sorok. dia dah memang mengharap kat kau sebab dia senang bercakap dengan kau, dia selesa berdamping dengan kau, dia tak pernah rasa menyesal untuk balas semua mesej kau.tapi kenapa biarkan dia bertepuk sebelah tangan. kau ego?kau rasa cinta datang sendiri?kau ada usaha?ada doa?" Ya Allah berikan insan yang terbaik untukku".

bila dia dah semakin jauh dengan kau, kau cari dia. sebab kau dah tak tau nak mesej sape. kau suka mesej dia sebab henset kau mesti berbunyi lepas kau hantar mesej kat dia.kenapa kau diam?apa yang bermain dalam fikiran kau sebenarnya. mesti kau rasa nak jumpa dia, luahkan segala yang terbuku, itu kalau sempat. kalau lah dia masih sedia tunggu kau, kalau lah dia tahu cinta kau memang untuk dia.

simpan ke luahkan?

agak-agak apa yang kau rasa bila dia sentiasa ambil berat kat kau. apa perasaan kau bila dia send mesej 'gud mornink' kat kau setiap hari?mesti kau rasa bahagiakan, indahnya dunia, terawang-awangan.rasa nak terbang macam burung. tapi kau rasa macam ada sesuatu yang kau belum sempurnakan.setiap kali kau termenung mesti ada selingan bayangan muka dia dalam kepala kau. kenapa ek?kau nak simpan ke luahkan. takpe biar kau merana sendirian.

sempurna bagi aq kau mampu menjadi yang terbaik hanya untuk dia, tapi kau tak berhak menjadi seorang yang bodoh akan cinta. kau berikan apa yang termampu, bagi aq kau dah cukup sempurna.sememangnya kesempatan itu tidak ada berulang-ulang kali, jangan biarkan diri kau terlalu ego, bangang dan sengal macam takde kommom sense langsung.haiyarkk!!

P/s:some people admire me.

Monday, October 10, 2011

Rehearsal

Salam..

ISTANA NEGARA..gambar ihsan google je
Hari nie aq sungguh teruja apabila terlibat dalam satu majlis yang bakal dihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong dan kesemua Raja-Raja Melayu di Malaysia. for the first time i arrived at Istana Negara, bukan duk luar pagar ea, macam orang selalu tangkap gambar tuh, nie kat dalam dan aq rasa beruntung bila diberikan tugas yang agak mencabar jugak la..of koshh i'm nevess u know. giler ko duk depan Agong ngan semua Raja-Raja Melayu korang ingat tak ketar ke nanti. korang pernah jumpe Agong?(sory berlagak sket) tahun nie je aq dah nampak tiga kali..tu "nampak"!!. but kali nie aq jumpa direct terus.diulang direct terus..depan-depan.

bila aq berjalan aq rasa terketar, konklusinya kitorang kena buat bebanyak kali apa nama tu reyesel.segan letak jejauh, fokes-fokes.then balik lepak, lemah, kenyang melantak.

tapi aq bangga bile NC aq sendiri cakap, kitorang nie dah lakar sejarah. sebab majlis nie adalah yang tertinggi sekali (high-kelasss) kat Malaysia. dan bukan senang nak jumpa kesemua Raja-Raja Melayu serentak biasanya orang akan nampak sorang je. kekadang nampak Agong je, paling ossemm nampak wakil je..thehehe..Ok baalik semula pasal NC aq cakap td, bila dia cakap macam tu, aq lebih bersemangat nak buat, aq nak grip betul-betul, biar Agong tak pandang aq sekalipun, yang penting proudness.

"you are a soldier..
the choosen one..
bring back the heyday..
look far away..
with respect and decay..
forever we'll stay..
together.."(BF-soldier)

Ice Halo 9.10.11/12-13 Zulkaedah 1432


Gambar ihsan fesbuk
Ini adalah satu kejadian alam yang aq terasa nak kongsi ngan korang tadi tapi, lain pulak yang aq tulis. Takpe selagi sempat mata ini terbuka baik aq setelkan. Kalau korang perasan kejadian nie terjadi malam tadi aq pun terperasan bila aq tengok kengkawan aq duk sebuk mendongak ke langit. aq ingat ada lambang kelawar keluar macam cite batman tu. check punye check, tu dia cantiknya bulan malam nie. rugi kepada sesiapa yang terlepas pandang ( tu la keje duk rumah doplohpat jam) . 

ok aq dpt info sikit je nie , malas dah nk cr info sebab aq dah tak larat der. Halo bulan adalah satu fenomena optik yang dihasilkan oleh kristal ais (ice halo). kristal ais menunjukkan lengkok berwarna putih dan berbintik-bintik dilangit.sikit kan?

Konklusisme:Minda separa sedar

Assalamualaikum..

cam budak skima pun ada gaq 

Buat kali ketiga, aq tukar header dan title blog, idea yang dah lama cuma kesempitan waktu untuk melaksanakan. btw aq puas hati dengan pencapaian yang aq lakukan setakat hari ini sebab bukan senang nak pikir header ngan title blog yang bersesuaian dengan apa yang aq post dan apa yang aq ketengahkan. but directly aq nak padam je blog aq nie, sebab aq kurang mengekprestasikn pandangan dan high-seeing terhadap blog aq nie.but when i see what people wrote in their blog i got jealousy, sometimes got impressive with curtain post tapi

apa aq suka usha??

aq paling suka baca terfaktab ngan tengok benda-benda amazing dalam blogserius. kekadang tu ada jugak aq lawat tumblr .tumblr best jugak kekadang sebab sapa yang ada tumblr nie macam jenis tak banyak cakap. just the picture can tell everything, tapi kena ada art jugak la. kalau setakat tengok gambar tapi tak tahu pape, useless la. keepidap to blogger-blogger yang serius melontarkan kata-kata nie. tabik springles


so bila aq dah tukar blog title nie, aq terasa nak relate kan kepada sesuatu untuk setiap post yang akan aq lontarkan, walaupun picisan yang tidak berguna yang hanya bila orang baca diorang akan kata "waddefak dia nie, mengarut je.. tak de benda lain ke nak post". korang yang membaca pun akan perasan..

"A really cool shoes to boost up your mood"

Sunday, October 09, 2011

You Damn When Being Dumped


Tolong la jangan la kau sedih-sedih, nak post setiap luahan perasaan kau, post lagu-lagu yang dia hadiahkan untuk kau, nak buat tak tau bile orang start nak nasihatkan kau..semua itu bodoh. Apa yang kau buat sikit pun dia tak heran dah..sebab dia dah dumped kau, apa guna kau sedih bila si dia bergembira dengan teman-teman, sibuk susun strategi tuk dapatkan pengganti kau, sibuk duk layan chat-chat dari FB.Kau pulak nangis sana, nangis sini..adu sana, adu sini. Eh please la orang dah basi dah dengar cerita kau tu, cuma diorang layan sebab diorang takut ko yang marah diorang nanti.

Cuba kau fikir sedalam-dalamnya musibah yang menimpa kau tu, bukankah takdir semua tu, Dia tahu yang baik dah buruk untuk kau, Dia yang susun semua tu..bukan salah kau atau salah dia..dan bukan sebab orang lain.Sepatutnya kau berserah saja kat Dia, bukan susah pun, solat lima waktu jangan tinggal oii..seterusnya kau faham-faham sendiri la apa yang perlu kau buat. Bukan duk tersadai cam kapal yang takkan berlayar dah, bukan macam orang mati bini/laki..build back u'r life!

Dik, sis, bro, der..apa nie??? "cammon la' hidup kau maybe panjang lagi, maybe pendek. Apa yang kau cari bukanlah yang hakiki kan dan kau pun tak pasti lama mana kau boleh pertahankan relationship kau tu.
Lagi satu kau tak payahlah nak banned manusia-manusia yang sama spesis dengan si dia tu. Kau tau ke 'mereka-mereka' tu jahat, kaki perempuan, pisau cukur etc..pffffttt . Apa punya fikiran kau nie, cubalah open minded sikit, be realistik, analytical dan matang. Jangan sebab si dia kau nak banned semua orang, aq tahu kau ada hak, tapi kau tahu tak hak kau tu takat mana. Besar sangat ke kau nak buat sampai macam tu atau kau yang kawal semua perjalanan dalam dunia nie?

P/s:fikirlah

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday #1

Sepakan penalti yang dijadikan persoalan..

Sunday, September 04, 2011

Eid Story 2011

Assalamualaikum..



Aq rase belum terlambat tuk aq ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H kepada all bloggers yang masih aktif menulis, melontar idea, memberi tips dan etc.Sempena hari raya nie aq memohon maaf sekiranya ade membuat kesilapan sepanjang aq menulis kot-kot yang mana te'terasa' tu..thehehehe.

1st Eid
Hari pertama nie cam bese r, aq bangun awal..then siap2 nak g sembahyang raya. Aq ingat aq dah awal, sekali tengok jam 8.27 a.m..arghh..menapak aq, tak sempat gaq nak sembahyang raya nie kang.."tok imam tunggu aq kite sembahyang raya skali la..."..fuh seb baik sempat..tapi dah takbir kelima dah..
Setel sembahyang cam bese lg, ke pusara untuk menziarah orang yang telah pergi..balik rumah shoot terus rumah mak sedara aq dan sedara-mara lain. Sesambil tu ade gaq amek gambar..bese r excited beraya kan..hahaha..tapi gambar tu daah hilang..huarghhh!!! fedap aq!! tak bersemangat dah..sape plaq yang gatal-gatal pegang kamera aq tuh..wargghhhh!!!!.tmt.

2nd Eid
2 syawal pegi melawat orang tue-tue plaq, sedih teringat kat arwah nenek..perghh penat beb, tapi takpe aq dapat duit raya..heheh.tmt.

3rd Eid
Malam pegi rumah jiran tetangga plaq..cerita best aq dapat duit raya lagi..dah diorang kate aq student, aq terima je la..hehehe lagi..

4th Eid
Bangun lewat sebab, malam tadi punye beraya..terus pergi sembahyang jumaat..laporan: tiada penziarahan dilakukan.tmt.

5th Eid
Konvoi beraya (+ marhaban la kononnye) tapi yang nie dah jadi tradisi bila balik beraya kat kampung..10 buah keta hampir 20 buah rumah..sampai ke malam..perghh rasa nak collapse pun ade..penat bro..malam BBQ plaq, sambil tengok percikan bunga api di udara..fuhh..ngantuk..perut kenyang balik tido.tmt.

6th Eid
Hari nie aq nak buat pe ek???on9 je kot!!


P/s: ampunkan kesalahan manusia bukan dari mulut je, tapi ikhlas dari hati

Sunday, August 21, 2011

Tuesday, August 09, 2011

RAMADHAN: Aurat

Assalamualaikum..

Aq nak cari la sampul nie
Di bulan Ramadhan nie aq nak banyak-banyak kan bagi nasihat, tak kisah la tua ke muda sebab tak salah kita menegur sekiranya benda itu baik untuk kebaikan bersama atau individu yang mengamalkannya..Tapi nasihat peringatan nie khas untuk kaum hawa

Ok cuba korang bayangkan sehelai rambut yang dilihat oleh seorang bukan mahram, ia bersamaan menjadi seekor ular yang mematuk kepala kita..
sekiranya 2 helai + 3 orang yang melihat bersamaan 6 patukan,
sekiranya 10 helai + 7 orang bersamaan 10x7 ataupun 70 patukan..
dan seandainya 1000 helai + 70 orang iaitu bersamaan 7000 patukan,
dan seandainya semua helaian rambut + semua lelaki bukan mahram bersamaan berapa patukan..???
cuba korang fikir..

So kepada kaum-kaum Hawa, sebelum terlambat, pakailah tudung bermula sekarang dan pakailah tudung yang tidak jarang dan tidak pula nipis sehingga menampakkan aurat kamu, dan sekiranya anda bertudung jagalah tatacara pemakaian tudung anda, janganlah nak hentam kromo je pakainye tuu...
Berdoalah supaya kita dirahmati dan dilindungi dari azab-Nya yang Maha dahsyat..Amin

P/s:walaupun ilmu belum cukup didada, namun ingat-mengingati sesama manusia bagiku cukup memadai..



Sunday, August 07, 2011

Cerpen:Epik Cinta Maya

Epik 7

**********


"Ishh lama aq tak contact Kira, rasanya dah dua hari dah sejak aq balik ke kampung"bisik hati Lan..
Sambil mengunyah roti yang di belinya, Lan menelefon Kira.

tut..tut..tut..3x

Eh ! apasal tak dapat contact plaq nie..arghh!!!..kemudian Lan mendail beberapa kali,takut-takut dia tersalah nombor. Namun usahanya masih gagal, telefon Kira seperti tiada..hilang..dan mati.Bermacam ayat yang muncul di kepala Lan. banyak kali juga dia cuba menelefon Kira, tetapi masih tidak berjawab, dan Kira pula tidak pernah cuba menghantar mesej kepadanya.Dia seakan tidak percaya, apa yang berlaku sebenarnya, tak kan la Kira nak marah atau merajuk dengan Lan sebab Lan tak contact dia beberapa hari.

Argghh..pening kepala dibuatnya. Namun Lan seakan boleh mentafsir secara logik akal, mungkin Kira sengaja nak mempermainkannya ataupun mungkin kerana Kira sudah ada yang punya ataupun Kira betul-betul marah.

"Biaralah mungkin ini nasib aq, nak bercinta dengan gadis maya!..so cinta maya la jawabnya.."Lan berseloroh sendirian.Mungkin dia perlu belajar lagi tentang bab percintaan yang sekian lama tak di terokai dan di nikmatinya, apatah lagi untuk berkasih sayang, mungkin Lan terlalu ego dan berlagak dengan dirinya sendiri. Lan menyedarinya..

"Bodoh ke aq nie??"dia berkata sendirian sambil  berjalan ke hentian bas sebab hari ini Lan kena balik sebab cuti dah abes.

**********

RAMADHAN:Memang menguji kesabaran

Assalamualaikum..


Ermmm memang betul, kalau kita betul2 dah kena, ia memang menguji kesabaran insan bernama manusia.Ok this story about yesterday at Bazaar Ramadhan..i'm wit akim , ok ptg tu aq kluar kul 6 something la, memang sbb nak pergi bazaar pun,sebab sblm nie mmg aq x prnh beli ape2 pun kat baazar. So kitorang masuk bazaar, then aq teringin rase nak makan nasi kerabu..aq beli..tengok ayam percik...aq beli...tengok kuih...aq beli..cuma air je aq tak beli..sebab akim da beli.thehehe..

Nak jadikan story, akim nak beli ikan bakar kat 1 gerai nie, kitorang pun tunggu dari start dia letak ikan tu kat kuali leper tu sampai la dah masak, tp sebelum tu aq dah suruh akim order satu sbb takut kat mak cik tu bagi kat orang lain, akim pun order siap tunjuk lagi kat ikan bakar yg die nak. Ok, mak cik yang tengah bakar pun bagi kat mak cik lagi satu nie suruh bungkus. tengah2 menuggu kena berak dek burung plaq kat baju..haishhh takpe boleh sabar lagi. kitorang buat bodo je la.Ha tapi part nie paling best..agak2 die nak siap bungkus tu, si akim pun keluarkan duit..tiba-tiba ade la sorang brader tah dari mne datang order satu ikan bakar..tup2 mak cik tu terus je bagi kat brader tu tanpa rasa bersalah kat kitorang pun..dengan selambe je la brader tu amek..(dlam hati dh.."wa kita dah kena kim..") yang mak cik tu plaq boleh selamber je tngok kitorang nie..(tapi mak cik..arghh..mak cik...arghh...) "dah2 jom blah..blah, blah". akim mengajak..

Perghh sakit rasanya hati bagai di tumbuk rusuk..arghhh..boikot kedai mak cik tuh..

Then time nak balik plaq lepas buka, nak masuk U kena naik cab..tahan satu teksi nie..pak cik tu boleh selamber je nak tekan RM15 masuk dalam, aiii giler pe pak cik,  macam saya tak biasa masuk dalam naik cab plaq. dia pun cakap

 " boleh tak boleh nie, senang je...boleh tak boleh?"
"ai biasa masuk dalam RM 10 je"kitorang lawan blik...

Last2 dia pun kasi la ikut harga kitorang, tapi aq tengok pak cik nie cam tak familiar sangat kat tmpat aq nie..orang baru kot..takpela kami pun orang baru kat sini..

P/s: tabahkan hati menempuh hidup

Saturday, August 06, 2011

MERDEKA KE-54:Sahabat kibarkan la Bendera Malaysia kau tu!

Assalamualaikum..


Ini pasal entry berjiwa kemerdekaaan yang amat mengimbau masa silam. Korang sedar tak yang kita nie akan menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-54, yang mana tarikhnya sama dengan tarikh kita menyambut Hari Raya Aidilfitri nanti.Tapi sambutan kemerdekaan pada tahun nie tidak akan disambut pada 31hb Ogos kerana ditunda, tetapi akan disambut pada 16hb September serentak dengan sambutan Hari Malaysia berkemungkinan di Dataran Merdeka. Tema pada tahun nie ialah " 1Malaysia : Tranformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera"


“Jawatankuasa Bulan Kemerdekaan membuat keputusan (16 Sept) sesuai berikutan ia adalah juga tarikh Hari Malaysia,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Keceriaan Bulan Kemerdekaan 2011 di sini, hari ini."(petikan ucapan)


Nie nak cite zaman aq sekolah menengah .Dulu kalau dekat2 bulan Ogos je, aq mesti nak cari bendera yang tahun lepas aq gantung kat rumah yang mak aq dah simpan dalam gerobok tu. Secara tetiba je jiwa aq nie akan merasakan suatu semangat yang rakus. Aq tak kira bendera kecik ke besar ke semua aq amek, pastu aq letak kayu then gantung kat umah. Kekadang tu awal bulan dah macam orang jual bendera dah rumah aq nie. Tapi aq lebih berbangga bila aq sedar hanya rumah aq saje yang mula2 sekali mengibarkan jalur Gemilang,tak tau la mungkin orang lain tak berapa over macam aq kot. Sampaikan dulu aq pegi sekolah pun aq lekatkan bendera Malaysia yang kecik tu kat beg aq, then kang mula la member2 berkias-kias " semangat betul ko!!haha!!". Eleh ade aq kisah, kang nanti korang tiru aq gaq..thehehe..memang diorang tiru pun..

Selalu gaq kekadang kalau aq lambat pacak bendera kat rumah, nanti mak aq tanya

" angah..ko tak pasang bendera ke?(aq tak tau la sindir ke ape sebab aq patriotik sangat)".

Alah mak nie dah teringat dah, cuma tunggu masa je nie.Then bagi memuaskan hati aq, biasanya aq ngan along akan pacak bendera Malaysia ngan bendera Johor sebelah kanan dan kiri rumah aq..sebab aq nak tengok berapa ramai orang kat kampung aq nie yang buat camtu.Tapi nie paling best, letak bendera kat basikal tak pun kat kereta. Kat basikal aq, aq letak bendera yang sederhana besar( sebab yang besar dah pacak kat rumah) di punye kibar...perghhh!!



Tapi sekarang ni dah susah nak buat camtu, bukan sebab malas ke apa, sebab aq belajar kat tempat orang tak sama tempat sendiri tak boleh buat sesuka hati, just ikut flow je al lagipun sebab aq belajar di persekitaran  yang memerlukan keseragaman, tak boleh nak pacak bendera sesuka hati. Bukan tak nak gantung/pacak, kang last2 aq yang kena. Tapi ape2 hal pun aq bangga jadi rakyat Malaysia.peace!

Ok antara Program Kemerdekaan yang dijalankan kerajaan ialah pengibaran jalur Gemilang yang menggunakan kreativiti masing2. Program itu dilaksanakan mulai 1hb Ogos sehingga minggu ketiga dalam bulan Ogos, dan penilaian bermula pada 31hb Ogos sehingga 16hb Sept.
Tujuh kategori dipertandingkan:

  • bangunan kerajaan
  • bangunan swasta
  • kampung ( felda, tradisi, kampung baru cina, estet)
  • sekolah ( rendah, menengah,jenis kebangsaan)
  • taman perumahan
  • individu
  • pintu gerbang
Sekian sahabat,salam kemerdekaan!

            mynewshub

Ini VlDEO manyak kena oo...

Sumpah kalau korang tengok nie memang salah satu tu akan kena kat batang hidung korang sendiri!!
So ape lagi klik play la sahabat!!

SERIUS: rindu menaip

Assalamualaikum...



Sejak beberapa minggu nie asyik2 wordless je( malas nak menaip sebenarnye), tapi aq tak tulis dalam blog la.tu sebab korang tak nampak, dan aq pun ada terasa sebenarnya nak kongsi story/ pengalaman/ and benda2 mengarut yang korang tak pernah dengar dan buat ngan korang tapi rasa macam malas nak menaip, dan aq tak naklah dikatakan seorang blogger yang pasif, blurr and haprak..Mesti korang bosan bila tengok blog orang lain, tapi tak de post baru..memang haprak la kan..apa punye pemalas la  ownie nie..update la sket!!ptuihh!!..last2 maleh dah nak menjenguk ke blog tersebut..( aq la tu)..

Bukan malas, bukan takde masa, bukan ada kerja, bukan sebab kena dumped ngan gf..eh gf??Ok straight, act aq amek mood ramadhan, aq nak Henshin..yeah cam citer Kamen Rider tuh!! terasa nak jadi orang yang lebih baik. Cuba nak slowkan diri dengan dunia berjalur lebar nie..tapi dah sampai 5 hari pose aq rase hidup tak senang dah, so on9 je la lagi..ade masa aq kongsi story k..

Cerita pasal ramadhan dah masuk hari kelima nie, membuatkan aq terasa begitu cepat masa berlalu..hari tu aq rase baru je start pose..tup2 dah nak dekat seminggu dah, memang betul orang kata umur semakin pendek, masa terlalu mencemburui kita.Kalau korang fikirkan sepanjang ramadhan bermula semestinya ada peristiwa2  yang korang akan ingat, then tergelak sendiri, tah2 nanges pun ade.Pengertian ramadhan pun ada peristiwa, erti puasa pun ade peristiwa. Semua ada maksud tersirat ..Sorry la tertazkirah kat korang lebih2 plaq..btw aq akan start menaip kembali!!

P/s: Selamat Berpose kepada semua Malay Blogger!!!

Thursday, July 14, 2011

Midnight with movie

Assalamualaikum..


Sape kata tengok movie boleh bangun lambat esok, mane ade, tu sume tipu, tapi terpulang kat korang nak caye ke tak. Kalau aq aq memang bangun awal pun sebab tetiap pagi aq ade 'projek'..so kena bangun awal la kan except sabtu ngan ahad, yang tu off-day so pepandai la aq manage sendiri.Tapi malam nie aq rase macam tak boleh nak tido awal sebab aq rasa cergas semacam, tah la mungkin aq ter'overdose' telan ubat kot.

Ok aq nak tanye la, sesape yang sudi menjawab sila komen 0k, ape movie yang besenya korang suka tengok time-time midnight or whatever night la??Then besenye kat mane korang selalu tengok??Tak kisah la movie update ke outdated ke, yang penting suke tengok k..Mesti setiap orang suka macam-macam genre movie kan, so tak kisah lah apa korang nak pilih pun sebab selagi tak kacau aq sudah la..hahaa..Tapi bagi aq movie midnight nie aq suka tengok kat lappy je daripada aq tengok kat panggung sebab best bile tengok movie-movie lama yang orang dah tak tengok dah. Tapi kekadang tu aq de gaq usha-usaha movie baru time midnight, tapi jarang aq tengok.

done again

otw again
Cuba korang tengok movie-movie baru skang,tak kira la luar negara punye ke.Korang tengok bentuk penyampaian yang direktor tu buat semestinya berbeza dengan Malaysia. Apa taknya kekadang tu rasa macam f*** gaq la tengok product Malaysia punye movie. Aq tak paham apa yang diorang nak buat sebenarnya, cam bangang pun ade gaq. Tapi aq tau bukan semua movie kat bumi Malaya nie camtu...just certain of it..ok forget it!Cuma nak  luah perasaan je.

P/s:i want to back to school

Thursday, July 07, 2011

Doraemon: Final

Sape tak tengok lagi??


Dulu masa aq kecik2 inilah kartun favourite aq.best pe..

Hantu di Broga Hill: Ramai orang kate takde, tapi member aq dah lalui.

Assalamualaikum..



Sejak sekian lame tak post something entry baru nie, tangan terasa gatal plaq nak menulis dan kongsi sesuatu kat korang. apa yang aq nak kongsi nie bukanlah dari pengalaman aq sendiri tetapi entry nie dituju khas kepada member2  aq yang nak menceritakan pengalaman diorang kat aq.

Ok apa yang aq nak kongsi kat sini berkaitan entiti ataupun bahasa kasarnye hantu..Korang mesti pernah dengar Broga Hill, yang terletak di Taman Broga berdekatan Semenyih dan bersempadan antara Selangor-Negeri Sembilan. Actually aq tak  pernah pergi pun tempat tu,tapi aq rasa teruja dan rasa membuak-buak bila aq dengar member2 aq nampak hantu , real punye hantu kat situ..aq dengar tempat tu best kalau kite tengok pemandangan dari atas.Tapi se'best2' tempat pun ada cerita disebaliknya.

So di sebabkan keterujaan tu aq nak kongsi ape yang member aq cite kat aq, member aq nie panjat Bukit Broga tu 4 orang , then diorang pegi pun dah waktu senja, sebab dah sampai ape lagi diorang pun terus naik, sepanjang perjalanan tu dah ramai orang turun .Sampai ada orang pesan kat diorang yang semua orang kat atas dah turn dah, sebab diorang yang last naik waktu2 camnie, so member aq pun jawab la.

" takpe kitorang memang nak camping kat atas pun".

So hari dah semakin gelap walaupun dah tak nampak pemandangan tapi diorang still naik gaq bukit tu.Then bila dah penat diorang decide nak turun balik sebab malam dah semakin gelap, memang dah tak nampak ape dah, maka turun la diorang sambil membuka baju masing2.

Then dalam perjalanan tu yang member aq orang last duk kat blakang pun berhenti la sekejap nak lap peluh katenye, tu yang sampai dah bukak baju tu. dalam masa nak lap peluh tu, salah sorang dah ternampak kelibat putih duk usha kat diorang. so member aq nie jadi ketar la jugak bila teringat kata2 orang yang dah turun tadi sebab dia cakap

"abang nie orang last naik kat atas. dah takde orang dah kat atas tu"

Yang member aq pun buat berani, so senyap je la sampai la kat satu perigi, adik member aq yang sorang lagi plaq tegur pasal perigi tu.Sorang lagi plaq gi suluh guna torchlight kat situ, then nampak lagi satu lembaga, sebenarnya semua orang dah nampak apa yang dimaksudkan tu, cuma senyap je la dalam perjalanan tu. Diorang kena control keadaan, so diorang relax je sebab tak nak benda jadi kelam -kabut. kalau tak parah la gamaknye..Sampai satu laluan tu diorang rasa macam dah tersesat,  so diorang berhenti kejap, sebab kena cari balik laluan yang masa mula2 diorang naik, kalau teruskan lagi parah.

So bila diorang patah balik, yang member aq nie plaq terperasan ada satu gerai yang telah menjadi banyak gerai sepanjang perjalanan, padahal masa naik tadi ade satu gerai je. Diorang dah rasa lain macam sebab gerai dah bertambah plaq, so senyap je la..

Then, Alhamdulillah sampai gaq diorang kebawah, masing2 still senyap lagi sebab memang tak sesuai nak bukak cite kat situ.So ape lagi rasa menyesal la dapatnye bile naik senja-senja, dah tu waktu maghrib plaq tu.Terima ajalah, sebab untungla dapat tengok benda2 camtu depan mata korang sendiri, real plaq tu.

Korang rasa korang nak naik tak Broga Hill tu??Hati aq memang terasa nak naik atas tu,  dan aq nak alami sendiri experience yang member aq dah rase. Mesti cuak giler..

P/s: Laen kali try tempat lain plaq

Monday, June 27, 2011

Learn how to manage people

Assalamualaikum.



Cerita kali nie aq nak story kat korang yang aq telah menjadi fasi kepada junior-junior yang baru masuk kat dalam U aq nie,tak banyak la sikit je, so then terpaksa la bekerja keras sikit sebab semua aktiviti kena involve bukan pe cuma nak menampakkan  penglibatan.So welcome to all juniors yang berjaya masuk ke UPNM nie sebab aq tau bukan senang nak apply U nie, kena ade macam-macam kabel pun ade. Tapi itu semestinya tekad dalam diri masing-masing la, so kalau korang nak korang kena la terima apa yang ada dalam U nie walaupun ia sedikit janggal bagi korang.

Oleh kerana kesibukkan yang tak berapa sebuk nie, masih sempat juga aq online tapi tak sempat nak update blog sebab kekadang tu malas dan takde idea yang masuk kat dalam pale hotak aq nie.So bile da ade kesempatan boleh la aq update la pukul 1.54 a.m nie.Aq tengok da makin maju dah rakan-rakan blogger aq skang nie, layout baru la, tambah follower la, post-post yang menarik dll. Bagi aq bagus la korang teruskan berblogging sebab kat sini je kite nak share ngan public.hahahaahaha..

Ok straight kat tajk k..Banyak juga benda yang kite dapat pelajari sebenarnya apabila kita menjadi seorang fasilitator walaupun dimana-mana organisasi sekalipun sebab korang juga kena belajar sebelum kite apply kat junior-junior nanti.So yang first skali konpem la kursus untuk korang sendiri untuk mendapatkan basic-basic seorang fasi, then baru la kita ada keberanian nak menghadap junior-junior baru.

Walaupun aq nie bergelar separuh fasi tapi aq puas melihat junior-junior yang boleh mengikut arahan dan nasihat. Bayangkan la kite kena cakap depan-depan dengan diorang, takkan kite nak tergagap-gagap..er..er...err..tak boleh camtu..yang penting yakin dan berani je(lagi-lagi ade junior-junior yang cun plaq an, so cover macho la)..hehehee..Perkara utama nya ialah korang kena belajar tuk manage diorang sepanjang orentasi nanti sebab diorang nie budak-bdak baru, banyak benda yang tak tahu, tah-tah diorang pun tak nak amek tau..hahaha...



Actually banyak la benda-benda positif yang kite boleh dapat sebenarnya, so sape yang tak pernah jadi fasi tu cube-cube la try k, sebab pelang camnie bkan senang nak dapat walapun kita terpaksa berkorban untuk tenaga dan masa tapi takpe la, hasilnya pn not bad nanti...Aq pun malas nak cite panjang nie, mata da ngantuk..muahahaha..

P/s: da nmpk sorang awek untuk disentap!!!

Tuesday, June 14, 2011

Picnic at Sungai Gabai Waterfalls

Assalamualaikum..


Ok nie nak cite bab minggu lepas punye outing, memang best dan puas hati la kan..apa taknya, mandi kat air terjun. Walaupun duit poket dah kering, tapi sebab air terjun punye pasal aq on,lagi pun dah member ajak banyak kali kan, tak kan nak hampakan diorang. Sungai Gabai is latest the best waterfall i ever had, coz i really satisfied with the sliding port and the deepest of water to plunge...best wooo..Actually nie air terjun kedua yang aq dah teroka kat Selangor nie lepas Serendah, Serendah pun not bad la.Amacam orang Selangor dah pernah sampai ke..?

Member aq sorang nie pulak nak sambut pemergian awek nye yang akan bertolak ke oversea beberapa minggu lagi, so die yang first ajak aq untuk join celebrate. Nasib baik la bajet pun tak la banyak mne..RM 30 je.Then yang member aq yang sorang lagi plaq sebuk nak photoshoot kat sne, tempat pun sme kan so aq ikut la. Sambil-sambil usha tempat port untuk next event kang.So mandi-manda then plus BBQ , sliding...pergh..!!!ok theres we go on some pics..

cam biase la naik tangga


sliding..sakit badan..thehe

BBQ wings





all pics credits to akim

P/s:duk usha waterfalls lain plaq..any suggestion?

Monday, June 13, 2011

Kenapa perlu ada Maturity.

Assalamualaikum.


Aq pun tak tau bila aq akan cukup matang


Who agreed with me please raise your hand!
Setiap hubungan semestinya ada kepuasan bagi kedua-dua belah pihak, tapi pernahkah korang pikir sejauh mana kepuasan yang korang dapat itu mampu membahagiakan hidup korang. Kat sini bukan aq nak blame sesape lelaki mahupun perempuan, tapi sememangnya penting untuk kita bersikap lebih matang setiap kali kita membuat keputusan, menerima keputusan, berfikir, berbaik sangka dan semestinya yakin. Yakin kepada pasangan masing-masing itu penting. Janganlah korang menimbulkan syak wasangka yang datangnya dari sumber yang tak berhati perut yang mahu memporak-perandakan hubungan korang. Sebaliknya korang bertenang dan mencari penyelesaian dengan cara yang terbalik terbaik.

Ok maturity ini bukanlah hanya dalam hubungan bercinta, tetapi dalam persahabatan juga perlu diambil kira. Aq tak tau la mungkin orang pandang sinis yang aq nie pandai cakap je, tapi aq just nak bagi nasihat dan sepotong pendapat untuk sesiapa yang membaca. Apa yang perlu dilakukan adalah mencari kematangan dalam hubungan dan tali silaturrahim, coz ini adalah untuk menjadikan chemistry kita lebih kuat.

Aq tengok sekarang nie dah ramai member-member aq yang ada couple, ada yang lama dan ada yang baru. Tapi aq tengok gaq sejauh mana maturity diorang nie, kekadang tu aq kaji gaq, kekadang aq buat tak tau je. suka hati korang la nak jaga kekasih korang tu camne yang penting aq dapat makan nasi minyak korang cukup. Aq survey perempuan nie lebih matang dari lelaki sebab diorang tau banyak benda, sometimes diorang boleh rasakan sesuatu yang mungkin terjadi dalam perhubungan diorang, tapi tak semuanya betul. Last-last diorang gaq yang akan terasa apabila hubungan dah terjejas. (betul ke nie?)Kekadang tu mula la dengar,

"ishh BF aq nie macam ada sesuatu yg tak kena la, takpe tenang-tenag, baik aq tnye beliau"
itu kalau matang...kalau camnie..

"awk ade perempuan lain ea??sye tengok fb aw banyak chat ngan girl lain, ke aw dah jemu ngan saye?"
pergh tup-tup terus nak serang, what da hell?

Itu perempuan, kalau lelaki...ha begini ceritanya..

"apesal aq kol tak angkat nie, ishh buat pe la minah nie,ishh angkat la weiiii!!!!"
apekebenda la mamat nie, bio jela tido la tu kot...

Nie yang gaya macho...

"awk nanti kalau pegi seminar tu, jaga la diri elok-elok ea, kalau ade orang nak tackle awk, awk cakap saye kirim salam"

Tapi korang jaga terlebih yakin dan terlampau matang sangat. sampai tak buat ape-ape action at least approach selalu then timbulkan sedikit kecemburuan. Sebab cemburu tanda sayang...tak gitu????

So, bagi hubungan persahabatan pula. Semestinya open-minded, and well thinking. Berkawan biar seribu...Biarlah orang nak kata korang nie bodoh sebab kawan dengan orang yang hisap ganja or kaki perokok, asalkan korang tak jadi cam dia..biar orang nak kata korang kawan ngan perempuan cantik sebab nak tackle die, walaupun dalam hati tu ada la skit..biarlah orang nak kata korang kawan ngan budak-budak sebab dulu tak puas jadi kanak-kanak, asalkan korang ajar benda yang bebaik.Actually yang penting matang fikir benda positif bukan pasif.

P/s:praktik kan

Sunday, June 12, 2011

Apa Kesinambungan Era Bola Sepak?

Assalamualaikum



Piala FA 2011,!!Tahniah kepada skuad Penyu kerana berjaya merangkul kejuaraan untuk kali kedua selepas tahun 2000.Buat skuad Red Warriors, jangan difikirkan sangat akibat kekalahan itu kerana semuanya sudah terlambat, alamatnya terlepas lagi la nak jadi juara.Walaupun Terengganu bukan favourite team aq, tapi aq suka tengok korang punye semangat dalam game untuk mencipta gol. Kalau tak, tak bersepah la kad kuning malam tu kan. Dalam pale hotak dua-dua team nie, mesti fikir..

" lantak la dapat kad kuning pun, janji still boleh main lagi, yang penting korang tak dapat sumbat gol,bir aq yang sumbat..hahha"

Walaupun aq bukan ore qlate tapi Kelantan memang fav team aq,GKG! GKG!! macam orang Malaysia gaq suke M.U, Liverpool, Arsenal, Barca,dll tapi korang orang sana ke????? Tapi fav team aq juga yang kalah, rasa macam tak percaya coz selama nie kalau aq tengok Kelantan punye game live kat tv, memang konfem diorang menang. Tapi semalam punye cite ,first time aq tengok diorang kalah, ape taknya last-last minit sek Ganu sumbat gol, hahah...btw..nice game. Bab aq paling panas, sebab aq tak boleh pergi stadium, cuma boleh tengok penyokong-penyokong Kelantan & Terengganu bersepah kat K.L untuk pergi stadium.

Kalau korang perasan era kegemilangan setiap pasukan bola sentiasa berubah-ubah, mungkin disebabkan manager yang pandai mengatur pemain ditambah dengan jurulatih berwiba yang boleh menyusun strategi yang bagus.Lepas tu ade plaq nama-nama baru yang semakin meletup-letup dengan skil-skil yang hebat..perghhh!!Korang ingat masa zaman-zaman MPPJ Selangor Juara Piala Malaysia tahun 2003.Pastu ada tonggak yang berskill ,Juan Manuel Arostegui. Masa tu memang meletup giler Dollah Salleh,  tapi memang tercabarlah pasukan-pasukan lain.

Aq tabik untuk pasukan Selangor, kerana pernah memenangi Piala FA sebanyak lima kali, Selangor pun pernah mendapat sentuhan Dollah Salleh, then untuk pasukan fav aq no2, Kedah kerana pernah memenangi Piala FA sebanyak 3 kali, wahh..bangga-bangga...time nie la zaman-zaman Liew Kit Kong baru nak naik.Tahun 2010/2011 nie kita menyaksikan ramai nama-nama baru yang menjadi pilihan seperti Khairul Fahmi Che Mat, Norshahrul Idlan Talaha, Chanthuru Suppiah  Dll.Segala yang diorang buat sume menjadi, sehingga lah menjadi ikon bola sepak.

Tapi setakat nie, sume pasukan nak cari kegemilangan diorang balik dan mahukan kejuaraan.Apa-apahal teruskan perjuangan menjadi terbaik dan ciptakan permainan yang sempurna daripada ramuan-ramuan jurulatih berwibawa.Yeah!!

sumber: surat khabar ,

P/s: Johor pernah Juara Piala FA tahun 1998.ayuh bangkit!!!

Friday, June 10, 2011

Sedarkah Anda?

Lama gaq aq tak tngok videoclip nie.Tapi actually aq memang suke geng2 indie nie sebab diorang nie banyak memberikan maksud tersirat dalm setiap penulisan lagu dan nyanyian diorang.Sapeyang tak masyuk ngan indie tu, try2 la usha video nie ea.







P/s: aq paling suke The Times and Butterfingers

Cerpen:Epik Cinta Maya

Epik 6

**********



"awak  cuti bile?"KIra bertanya.

"ntah la, tapi mungkin raya cina nie ade kot"

"kenapa nak jumpe ke?"Lan mula memancing

"eh takde la, saye segan la nak jumpe awak, biase lah awal lg kan"

"owh xpe awak balik bile plaq?"

"sye mungkin hari jumaat kot, coz sye balik ngan abang sye."

"alamak ade abang pulak, potong stim la,"rungut Lan didalam hati "kalau camtu lepas raya cine la, boleh tak?"

"ok boleh,"

Yes!Lan hampir berjaya memujuk Kira bertemu dengannya.Tapi Lan seakan tidak sabar menunggu untuk menatap wajahnya yang comel itu.Tetapi apa kan daya dia hanya perlu menunggu sehingga cuti Tahun Baru Cina tamat sebab pada waktu tu Kira akan sambung semester yang baru. Lan pula akan mula bertolak kekampung nya pada hari sabtu. Semakin lama menunggu, hati Lan semakin tidak keruan.Kira seringkali menelefon Lan, tetapi ada kalanya Lan begitu sibuk dengan kerjanya,  tetapi Lan juga sempat memesejnya beberapa kali.

Sabtu itu menjadikannya semakin gemmbira dan Lan dapat merasakan bagaikan ada sesuatu yang akan berlaku antara dirinya dan Kira. Dia tiba di kampungnya dengan wajah yang berseri-seri. Dalam hatinya berkata,

"mesti Kira dah sampai kat rumah, takpe la nanti aq telefon la dia"

**********

Life is what you give

Assalamualaikum



Salam hari nie aq nak bukak cerita pasal peranan manusia terhadap diri sendiri ataupun how to treat your life well, so you get well treated, Ok sepanjang kite hidup semestinya kita dapat merasakan ada sesuatu yang kekurangan ataupun ketidkpuashatian dalam hidup.Sebenarnya ia adalah berkaitan dengan kehidupan kita sendiri, semuanya ada maksud disebalik perbuatan yang kita buat terhadap orang lain dan secara amnya . Mungkin kita tak sedar kebetulan yang berlaku, ermm mungkin ada yang sedar..but nevermind. Sebaiknya korang fikir secara mendalam  sebab musabab yang berlaku terhadap korang.

Actually, ianya berkaitan dengan perbuatan positif dan negatif yang korang lakukan sepanjang hari. Mungkin ada orang tak terlalu memikirkan sangat tentang benda-benda nie, tapi bagi aq memang penting pun sebenarnya.Contoh yang berlaku dalam kehidupan seharian kita semuanya relate dengan apa yng kita perolehi.

Ok nie ada satu cite yang aq boleh kongsi sikit.

Seorang pelajar telah disuruh oleh seorang guru agama nya untuk membelanjakan sekeping duit bernilai seringgit yang telah di conteng begitu teruk di muka depan dan belakang. Pelajar tersebut begitu pelik dengan tindakan gurunya berbuat demikian.

Maka gurunya berkata ,

" kamu ambil lah duit ini dan belanjakannya sehingga anda memperolehi apa yang anda hajati, tetapi berhati-hatilah apabila menggunakannya dan percayalah bahawa duit ini akan kembali kepada anda dalam masa sebulan, sekiranya sudah kembali kepada anda telefonlah saya dan saya akan terangkan maksudnya"

Dan dengan selamba nya pelajar tersebut mengambil duit itu dan menggunakannya untuk membeli sekilogram buah mangga dipasar. Pada mulanya dia khuatir sekiranya terkantoi dengan penjual buah tersebut akan tetapi dia mempunyai trick yang begitu bijak. Pelajar tersebut menyelitkannya diseballik duit-duit yang tidak berconteng, dan akhirnya duit itu diterima oleh si penjual. Dia gembira tricknya berjaya.

Hampir sebulan jika dihitung sejak dari pelajar itu membelanjakan duit tersebut. Semasa pulang kerumahnya dia menaiki teksi, harga yang perlu dibayar olehnya ialah RM 7. Pelajar itu tidak mempunyai duit pecah, maka di berikannya duit bernilai RM 10 dan pelajar itu menerima bakinya sebanyak RM 3 dan terus memasukkannya kedalam poket baju. Dia terus berlalu masuk kerumah.

Ketika mahu mencuci pakaiannya, dia menyeluk setiap helai baju dan seluar sekiranya ada apa-apa didalamnya sehinggalah dia menyeluk kedalam poket bajunya yang di pakainya semalam.Terdapat duit RM 3 disitu. Dia terkejut, kerana duit yang dibelanjakannya sebulan yang lepas telah diterimanya kembali, lalu dia menelefon gurunya.Gurunya memberitahu bahawa setiap perkara yang kita lakukan kita akan mendapat balasannya, sekiranya positif, baik lah yang kita dapat. sekiranya negatif maka buruk lah yang diperoleh kerana LIFE IS WHAT YOU GIVE( kehidupan seperti apa yang anda berikan)



Kerana apa yang dilakukan berkaitan dengan hidup kita maka kita perlu waspada dengan setiap apa yang kita lakukan.Cerita nie tak pe lagi, ok nie ada satu lagi.

Seorang pakar dipanggil ke hospital kerana ada seorang budak tercekik duit seposen.Oleh kerana terlalu sibuk dia cuba melambat-lambatkan perjalanannya ke hospital.Dia membuat alasan

" macam takde dokter lain, asyik-asyik aq"

Perkataan itulah diulangnya. Akhrnya dia tiba di hospital, tetapi malangnya dia terlambat kerana budak tersebut telah meninggal dunia. Dia pun berkata " takpe mungkin dah sampai ajal la tu"

Selang beberapa hari kemudian satu kes kecemasan telah berlaku, kali nie melibatkanseorang budak yang tercekik sebiji guli. Dokter pakar tersebut telah di panggil sekali lagi  kerana dokter-dokter pakar yang lain sibuk.

"Ish aq lagi, takde orang lain ke?"dia berkata didalam hati."

Dokter tersebut memandu terus ke hospital, tetapi apabila dia sampai budak tu telah meninggal dunia, kali ini dokter itu terkejut dan menangis..sebab budak yang mati tu adalah anaknya.Dia menyesal walaupun agak sempat dia sampai ke hospital tetapi  semua orang tau yang dia sudah begitu terlambat.Padan muke ko!

P/s:aq budak baik..

Wednesday, June 08, 2011

Join the Game

Assalamualaikum..



Kepada peminat2 Angry Birds pastikan anda berada di Plaza Low Yatt , sabtuday nie ea....hahaha check THIS or THIS

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...