SAHABAT

Friday, December 03, 2010

Macam mana nak dapatkan Idea?



Bagaimana nak 'generate' idea?

Korang taw tak macam mana nak dapat kan idea yang bernas lagi cerdik dan macam mana cara korang nak yakin kan org yang idea korang 2 tak la teruk sangat...actually memang sussh susah nak cari idea..kena banyak pikir..macam  JIMMY NEUTRON, pikir...pikir...pikir...ye dapat!!...



Sebenarnya kita sudah ada perkara yang sudah bermain dalm fikiran kita tetapi kita susah nak keluarkan ataupun susah untuk di'interpret' idea tersebut..so kita akan mula berfikir sekali lagi untuk mendapatkan corak perkembangan idea...macam kehidupan blogger..semestinya payah susah untuk memilih apa yang hendak ditulis..apa yang ingin viewers baca dan lihat...memang susah..!!Pastu camne plaq dengan blogger yang ade blog tapi tak de benda nak tulis.@ tak de idea..so macam mane nak update blog kalau idea pun tak ade...

Kita boleh mulakan mencari idea dengan me'relate'kan dari keadaan sekeliling ataupun dari keadaan persekitaran kita..tak pun cuba korang imbas kembali apa yang korang lalui dari pagi sampai ke malam..secara tetiba idea itu akan datang dengan sendirinya...bagi orang yang pandai generate idea...itu tak menjadi masalah untuknya meng'update' blog mereka... kalau tak pun cuba korang berfikir tentang apa yang tak difikirkan oleh orang lain terutama tentang sebab dan penyebab sesuatu perkara itu berlaku...pastu korang cari la maklumat sikit..baca maklumat tersebut dan cuba ciptakan pendapat korang daripada maklumat yang korang dapat tu...ok?



So secara tidak langsung korang dapat menghasilkan entri2 yang mampu menarik minat pembaca..bukan nak banyak pun entri dalam seminggu, cukuplah kalau ada 4 ke 5 seminggu..viewers pun bukan larat nak baca sume 2...sebab banyak lagi blog yang diorang nak explore..tak payah perasan diorang asyik nak tengok blog korang jerk..hahaha..(aq plaq perasan)..

No comments:

Post a Comment

ONE MORE CLICKS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...